StoryEditor
Prostorijainception chair

Istraživanje mogućnosti drva: stolica u stolici u stolici....

Piše PSD.
3. prosinca 2013. - 15:17
Kako bi izgledala stolica koju bismo mogli rastaviti na neke imaginarne sastavne dijelove koji nisu isključivo – nogari, sjedište, naslon ili još eventualno rukohvati?

Na pitanje je odgovor već ponudila američka dizajnerica Vivian Chiu koja potpisuje dizajn originalne i zanimljive stolice “Inception”. Njezino razmišljanje o “raslojavanju” ili “raščlanjivanju” nekog komada namještaja je vrlo slikovito i dojmljivo.

Stolica “Inception” ima točno deset dijelova koji su identični oblikom, ali različite veličine. Riječ je o svojevrsnom “kosturu” koji se od najvećeg – dimenzija normalne stolice – dramatično smanjuje do veličine igračke. Svaki taj dio slaže se poput dječje slagalice.

Svaki dio, odnosno kostur stolice, ima urezane utore na rubovima s unutrašnje strane okvira u dijelu “sjedišta”, ali i male klinove. Stolica postupno nastaje sklapanjem od najmanje do najveće u čijoj čvrstoći glavnu ulogu imaju upravo spomenuti klinovi i utori. Slaganjem dijelova sjedalica postaje sve veća... do svoje “prirodne” veličine.

Autorica Vivian Chiu ima diplomu dizajnera namještaja s čuvenog američkog Rhode Island School of Design i trenutno radi kao asistentica skulptorici Ursuli von Rydingsvard u New Yorku. Najviše radi u drvu i istražuje njegove mogućnosti te na određen način postiže savršen spoj skulpture i namještaja.

                                                                                                                                       OLGICA IVIĆ GRIZELJ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 02:29