StoryEditor
ProstorijaOdobrila kraljica

Dodijeljena nagrada za arhitekturu RIBA, prvi put osvojio je arhitekt afričkog podrijetla: David Adjaye dvjema je građevinama postigao uspjeh

6. listopada 2020. - 16:41
Kampus Moskovske škole menadžmenta Skolkovo

Prvi put u povijesti nagrade za arhitekturu RIBA, koju odobrava britanska kraljica osobno, a dodjeljuje Royal Institute of British Architects, Zlatnu medalju za 2021. dobio je arhitekt afričkog podrijetla.

Britansko-ganski arhitekt David Adjaye našao se u društvu najzaslužnijih arhitekata koji je s Royal Gold Medal prepoznat kao jedan od onih koji su svoje živote posvetili "napretku arhitekture".

image
Profimedia

Sir Adjaye je 2017. za svoj rad u arhitekturi dobio vitešku titulu u Velikoj Britaniji. Poznat je kao autor velikih projekata kao što su National Museum of African American History and Culture u Washingtonu i Skolkovo Moscow School of Management.

image
Nacionalni muzej afričke američke povijesti i kulture, Washington D.C. SAD

Adjaye je dizajnirao i spomenike posvećene važnim afričkim osobama, uključujući i betonski memorijalni paviljon za trubača i aktivista protiv aparthejda Hugha Masekele u Johannesburgu. Izgradio je Centar Stephen Lawrence u Londonu, obrazovni objekt postavljen u sjećanje na mladog arhitekta ubijenog u rasno motiviranom napadu.

Zlatnu medalju RIBA prethodnih godina dobili su arhitekti Frank Lloyd Wright, Frank Gehry, Norman Foster, Neave Brown, Nicholas Grimshaw, Sheila O'Donnell i John Tuomey te Peter Zumthor.

Prošle godine Kraljevska zlatna medalja dodijeljena je uredu Grafton Architects, dviju arhitektica, Yvonne Farrell i Shelley McNamara, koje su ujedno i prvi ženski par koji je okrunjen ovom prestižnom medaljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 10:40