StoryEditorOCM
Promo arhivDVADESETI JUBILEJ

Vladari klapske scene - klapa Vinčace 13. rujna stiže na tvrđavu Gripe 

Piše Promo
9. rujna 2019. - 12:30

Svi ljubitelji klapske pjesme 13. rujna doći će na svoje jer  iz Novog Vinodolskog stiže nam ponajbolja muška klapa  - klapa Vinčace.

Ovo je njihov prvi cjelovečernji koncert u Splitu kojim ujedno obilježavaju i 20 godina postojanja klape.

Iako je klapska publika itekako upoznata s njihovim radom, klapa Vinčace svojim djelovanjem zaslužuje posebno predstavljanje.

Klapa Vinčace osnovana je u rujnu 1999. godine s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva.

Naziv vinčace predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja.

Klapa svoj izričaj stvara njegujući lirski pristup interpretaciji, posebno obraćajući pažnju na “fuziju glasova”. Velik poticaj za rad nalazi u baštini svoga kraja te u traganju za starim i zaboravljenim napjevima u suradnji s brojnim skladateljima (Ćaleta, Stipišić, Prašelj).

Brojna gostovanja diljem domovine, ali i svijeta, potvrđuju izniman uspjeh klape, pa se tako Vinčace može pohvaliti gostovanjima na čak tri kontinenta - Europi, Africi i Južnoj Americi.

Izuzev gostovanjima Vinčace se može podičiti i mnogim zlatnim odličjima i priznanjima koja su u svojoj dugogodišnjoj karijeri osvojili na festivalima i natjecanjima kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Na onom najpoznatijem klapskom festivalu FDK Omiš bez daha ostavljaju i publiku i žiri te su jedna od malobrojnih klapa koja se može pohvaliti dugogodišnjim nizom uzastopnog osvajanja zlata na ovom cijenjenom festivalu što su i ove godine još jednom potvrdili.

Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš kazao nam je:

Koncert klape Vinčace povodom 20. obljetnice djelovanja kulturni je događaj vrijedan pažnje. Klapa Vinčace četverostruki je i aktualni pobjednik najstarijeg i najprestižnijeg klapskog Festivala, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu stoga je ovaj koncert idealna prilika za sve posjetitelje da uživaju u vrhunskom tradicijskom a cappella pjevanju na najvišem nivou. Prilika je to i da se svim turistima i gostima naša kulturna baština priznata od stane UNESCO-a prezentira u najboljem svijetlu. Stoga kao ravnatelj FDK Omiš čestitam organizatorima na ovom projektu i vjerujem da bi on mogao postati lijepa tradicija u čemu će omiški Festival svakako pružiti svoju podršku. Naravno, pozivam sve ljubitelje prave klapske pjesme da obavezno nabave ulaznice za ovaj događaj.

 

Klapa Vinčace suradnju je ostvarila i s priznatim izvođačima poput Vinka Coce, Đanija Maršana i Marka Škugora , koji će i sam nastupiti te zatvoriti ovogodišnji festival  „Teatar pod zvijezdama“ 20. rujna.

Iza njih su i tri klapska albuma „Da se na zatre spomen“, „Uživo pod Nehajem“  i  „Naviru misli, vrtidu spomen“ a upravo ovaj posljednji osvojio je i nominaciju za prestižnu diskografsku nagradu Porin.

Daleko više od žirija odavno su osvojili srce publike diljem Hrvatske i svijeta svojim maestralnim izvedbama koje ostavljaju bez daha i zadivljujućom fuzijom koju samo najveći klapski pjevači mogu postići.

A evo što nam i sami slavljenici klapa Vinčace kažu o nadolazećem nastupu:

Za nas je ova godina stvarno bila prepuna uzbuđenja i emocija koje je teško opisati riječima. Bilo je tu puno rada, putovanja, smotri, festivala, druženja, pjevanja...

Godina koja je krenula nominacijom za Porin za album "Naviru misli, vrtidu spomen", a uz sva divna gostovanja pamtiti ćemo je i po 5 osvojenih prvih nagrada s festivala na kojima smo sudjelovali -  od kojih svakako moramo izdvojiti Zlatni štit na FDK Omiš. 

 

Ljeto je na izmaku, a za kraj godine spremamo dostojnu proslavu ovih 20 godina klape kroz obljetničke koncerte. Jedan u Novom Vinodolskom 14.09., dan iza Splita, a drugi u Rijeci početkom studenog.

Tako je slučaj htio da sa slavljem započnemo koncertom u Splitu te da 13. rujna na Tvrđavi Gripe otvorimo "trilogiju" obilježavanja 20 godina rada klape.

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da se na ovaj način možemo po prvi puta predstaviti splitskoj publici i unaprijed se zahvaljujemo svima koji će nam pokloniti svoju večer i provesti je s nama. Zauzvrat Vam obećavamo predivnu večer uz klapsku pismu i priliku za druženje nakon koncerta.

I prije nego krenu jesenje kiše, dođite i uživajte s nama, neka vas bude što više. Veselimo se!

 

Na njihovom prvom samostalnom koncertu u Splitu podršku će im dati i njihove gošće ženska klapa Luše iz Splita.

Mlada je to ženska klapa sačinjena od splitskih studentica koja se, u svega 3 godine postojanja, uspjela već okititi nekolicinom „zlata“ Omiškog festivala što je veliko postignuće ali svakako i zasluženo.

Klapa Luše:

Velika nam je čast biti gost jednoj klapi kao što je Vinčace. Veselimo se nastupu pred splitskom publikom, te smo sigurni da ćemo svi skupa uživati u jednoj lijepoj klapskoj večeri.

 

A kako je klapski koncert završio na jednom kazališno glazbenom festivalu upitali smo i organizatore „Teatra pod zvijezdama“

Kao štovatelji klapske pjesme smatramo da upravo ona  zaslužuje puno više pažnje i promocije te kad nam se ukazala prilika za organizaciju ovog festivala željeli smo jednu večer posvetiti upravo njoj.

Stoga smo u festivalski program uvrstili i cjelovečernji koncert klape Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Odabrali smo upravo njih ne samo zbog novog zlata i na ovogodišnjem Omiškom festivalu, ne samo zbog obilježavanja obljetnice od 20 godina postojanja klape, ne samo zbog predivne fuzije koju njihovi glasovi tvore - odabrali smo ih i zbog predivnih osvrta brojnih klapaša na njihove izvedbe.

Iako je ovo njihov slavljenički koncert ujedno je i prvi samostalni u Splitu pa nam ostaje nejasna crta tko je tu gost a tko domaćin.

Stoga od srca pozivamo sve klapaše i štovatelje klapske pjesme da nam pomognete ugostiti ih kao domaćini iz publike jer znamo koliko bi im upravo Vaša podrška značila.

 

 

Prodaja ulaznica: TC “Joker” svaki dan od 17 do 21h te online na croatia-tickets.com

Informacije i rezervacije na +385 91 972 0540

 

Program festivala Teatar pod zvijezdama za rujan 2019

13.09. klapa Vinčace - 20 godina karijere

14.09. Splićanke

15.09. Žuta minuta

19.09. Noć derviša

20.09. Marko Škugor - koncert

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:34