StoryEditorOCM
Promo arhivNeka ljubav veže nas

Veličanstveni humanitarni koncert zbora "Splitski liječnici pjevači"

Piše PROMO
21. ožujka 2019. - 12:47
Redom na slici: Robert Vulic, Krešimir Dolić, Mario Radić Filipović, Ante Mihovilović

Veličanstvenim humanitarnim koncertom “Neka ljubav veže nas”, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, muški pjevački zbor “Splitski liječnici pjevači” je 17. ožujka 2019. godine na najljepši način obilježio 30. godinu svog kulturnog djelovanja.

Pred dupke ispunjenim Hrvatskim narodnim kazalištem, liječnici-pjevači su svom gradu, svojim dragim prijateljima, obitelji, kolegama i cijenjenim uzvanicima darovali nezaboravne trenutke pune nota ljubavi. 

Humani u svom liječničkom pozivu, humanošću su proslavili i ovaj vrijedan jubilej. Partneri u organizaciji koncerta bili su Lions klubovi regije Jug te su sva sredstva prikupljena ovim koncertom donirana HNK Split za kupnju klizno-podizne rampe kako bi pristup kazalištu bio omogućen i osobama s poteškoćama u kretanju.

Da se liječnici odlično snalaze i kao zabavljači, pokazao je i kratki uvodni skeč liječnika koji su članovi zbora od samog osnutka, Ivana Duževića-Gire i Srđana Zavorovića, koji su pokazali da su možda seniori po godinama, ali mladi duhom kao i kad su osnivali Zbor.

U kratkom filmu prikazan je kolaž brojnih nastupa u zemlji i inozemstvu od davne 1988. godine kad su osnovani u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Splitu. Do sada su održali više od 500 koncerata koji su mahom bili humanitarnog karaktera, a njihovi nastupi na Uskrsni ponedjeljak te uoči Božića u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu već su postali tradicionalni. Tijekom godina, brojni liječnici su pjevali u Zboru, družili se i putovali zajedno, i sada su se, gledajući fotografije, sa smijehom prisjetili dana kada su bili mlađi, mršaviji i s puno više kose nego danas. Bilo je i sjete i tuge u prisjećanju na preminule članove Zbora.

Koncertom je prikazan široki raspon repertoara Zbora od sakralnih do zabavnih skladbi, koje izvode na hrvatskom, engleskom, latinskom, talijanskom, njemačkom, ruskom, španjolskom, francuskom i češkom jeziku. Otpjevali su 18 pjesama u sedam programskih cjelina; Mjuzikli, Klasični repertoar, Domoljubne pjesme, Dalmatinske pjesme, Gospeli, Tribute to Legends i Oliver. 

Puno različitih glasova i karaktera s uspjehom su u harmoniju slagali maestro Rajimir Kraljević prvih 20 te maestro Blaženko Juračić zadnjih deset godina. Na glasoviru su ih vjerno pratile profesorice pok. Olga Račić, Rozaria Samodol i Ana Šabašov.

Gosti na koncertima redovito su bili poznati glazbeni umjetnici, kako operni, tako i oni zabavnih nota. Neki od njih su nastupili i na ovom koncertu poput Ratomira Kliškića, Nelli Manuilenko, Terezije Kusanović, Jurice Nazlića, Roka Blaževića i grupe POP ART. Kroz program su duhovito vodili Edita Lučić Jelić, prof. Ivan Urlić i dr. Mario Radić Filipović.

Intendant HNK Split, Goran Golovko, biranim riječima zahvalio se liječnicima-pjevačima, lajonsima, publici i svakome tko je na bilo koji način doprinio da se zgrada kazališta osuvremeni pristupom osobama sa smetnjama u kretanju.   

Predsjednik Zbora “Splitski liječnici pjevači” doc. Krešimir Dolić izrazio je iskrenu zahvalnost svima koji su na različite načine pridonijeli da Zbor postane dio kulturno-umjetničke baštine ovog grada, gradonačelniku Splita na pomoći u organizaciji ove obljetnice te publici, radi koje je koncert bio rasprodan već danima prije. Poslao je poruku da nikad ne gubimo vjeru u ljubav jer ona pokreće, spaja i pobjeđuje sve barijere. Ovim koncertom željelo se srušiti arhitektonske barijere koje su sprječavale osobe s poteškoćama u kretanju da pohode hram kulture. Stoga je zahvalio svom kolegi iz pjevačkog zbora dr. Robertu Vuliću, predsjedniku Lions regije Jug, spiritus movensu i glavnom organizatoru  ove humanitarne akcije.

U nadahnutom nastupu lajonsa dr. Vulića, naglašena je poniznost, čovjekoljublje i spremnost da se pomogne potrebitima kako bi bili ravnopravni članovi ove zajednice te uživali u životu koliko je god to moguće, jer se time obogaćuju, ne samo oni koji tu pomoć primaju, nego i oni koji ju daju. Zajedništvo, nesebičnost i empatija su ključ promjena kojima težimo. Lajonsima je to osnovni smisao postojanja i rada, te su svojoj bogatoj niski uspješnih humanitarnih akcija, dodali još jednu, vrlo vrijednu.

Vjerojatno najemotivniji trenutak večeri bilo je obraćanje Sanja Akrap, koja je tom prigodom bila prvi put u kazalištu te, u ime svih s kojima dijeli  poteškoće u kretanju, zahvalila lajonsima, liječnicima pjevačima te svima koji su kupnjom karata ili donacijom podržali kupnju klizno-podizne rampe koja će im omogućiti neometani pristup kazalištu i uživanje u svim njegovim kulturnim sadržajima.     

Velikim finalom u zajedničkom nastupu liječnika-pjevača, njihovih gostiju i publike, na najljepši način je zaokružena ova lijepa večer koja je srca liječnika i gostiju ispunila radošću i zahvalnošću, a svima koji su je podržali zadovoljstvom i ponosom što su bili njenim dijelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:54