StoryEditor
Mozaiknestala u trenu

Pogledajte kako je bura odnijela fasadu u Splitu; Zabilježeni udari i do 160 kilometara na sat

Piše PSD.
9. veljače 2015. - 15:39
Olujna bura s orkanskim udarima koja od nedjelje popodne divlja po našem gradu, uzrokovala je u ponedjeljak i padanje reklame sa zgrade u Dubrovačkoj ulici, uz križanje te ulice s Vukovarskom.

Reklama je povukla za sobom i veliki dio stiropor fasade koji je odletio na križanje, zbog čega je dio Vukovarske ulice, od Osječke do Dubrovačke, tijekom jutra do popodnvnih sati bio zatvoren za promet po nalogu policije i "Cestara".

Djelatnici gradskog koncesionara za održavanje prometnica odmah su prionuli na raščišćavanje lokacije, a prava je sreća da u ovoj situaciji nitko nije stradao, a nije pričinjena ni veća materijalna šteta.

N.L.Oko podneva nije bilo punih štekata na Rivi, ispraznili su se i banci na pazaru...

Split je u ponedjeljak udarila orkanska bura, praćena pravom zimskom hladnoćom koja nas je od početka ove godine uglavnom zaobilazila. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Split cijeli dan su proveli na terenu, a broj 193 užario se od poziva građana.

Pridružile su im se i druge gradske službe, od "Cestara" do komunalnih redara, koje će s radom na saniranju posljedica nastaviti i danas. Rušile su se grane i cijela stabla, letjeli kontejneri po cesti, a na dijelovima gradskih prometnica oštećena je i prometna signalizacija.

Sa zgrade u Ulici Slobode 43 pao je reklamni plakat. Kako doznajemo od službe 112, u cijelom ovom vrtlogu nitko, na sreću, nije ozlijeđen. Bura je ispraznila gradske ulice, a iz toplih domova izlazio je samo onaj tko mora.

Oko podneva nije bilo punih štekata na Rivi, ispraznili su se i banci na pazaru, a hladnoći su prkosili samo najhrabriji prodavači i malobrojni kupci.

Prema informacijama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Split, riječ je o najjačoj buri na splitskom području ove zime, a vjerojatno i u zadnjih nekoliko godina.

- Najsnažniji udari na meteorološkoj postaji Marjan izmjereni su u jutarnjim satima, a iznosili su 80 čvorova, što je otprilike 160 kilometara na sat. Najniža izmjerena temperatura bila je -0.5 stupnjeva Celzijusovih, a zbog jake bure osjećaj hladnoće bio je dodatno pojačan.

Udari bure nastavili su se i u ostatku dana, no s postupnim slabljenjem – kazao je dežurni sinoptičar Jurica Miljak te otkrio da će se i u sljedećim danima nastaviti vjetrovito te sunčano i hladno vrijeme, no ekstremi vjerojatno se neće ponoviti.

Tragovi bure vidljivi su i na splitskoj vegetaciji. Kako doznajemo od djelatnika "Parkova i nasada", koji su s vatrogasnom službom rješavali situaciju na terenu, u Splitu je srušeno ukupno šest stabala.

- Moram priznati da smo, s obzirom na jačinu bure, očekivali još veći broj intervencija. Srušeni su bor i čempres na Sustipanu, dva stabla na Meštrovićevom šetalištu iznad Kašuna te po jedno u Šimićevoj i Njegoševoj ulici – otkrio je Gordan Tahirbegović, voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila.

Piše Tena Vukušić
VIDEO: DEAN DERGIĆ / RADIO DALMACIJA
FOTO: TOM DUBRAVEC / CROPIX

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 08:22