StoryEditor
PanoramaGlavni krater

Vulkan Kilauea na Havajima ponovo eruptirao: ‘Izbacuje lavu do visine petokatnice‘

Piše PSD
1. listopada 2021. - 09:43

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih u svijetu, ponovo izbacuje lavu, ali zasad samo iz glavnog kratera i ne prijeti nastanjenom području, priopćile su u četvrtak vlasti.

"Vulkan izbacuje lavu do visine petokatnice", objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS) uz video snimku.

Prve pukotine u krateru Halema'uma'u na vrhu vulkana pojavile su se u srijedu poslijepodne. Ubrzo su se pretvorile u "potoke lave" užarene do više od 1100 Celzijevih stupnjeva, dodaje USGS.

Redovite erumpcije Kilauee od 1950-ih privlače turiste. Uprava nacionalnog parka Havajski vulkani, u kojemu je vulkan, počela je mobilizirati osoblje u očekivanju većeg broja gostiju.

image
D. Downs/AFP

"Pripremamo se za veći broj posjetitelja tijekom vikenda", rekla je za časopis Honolulu Star Advertiser glasnogovornica parka Jessica Ferracane.

Erumpcija Kilauee zasad nije prijetnja, ali Vulkanski opservatorij USGS-a na Havajima "i dalje pomno prati situaciju" jer je "početak erumpcije dinamičan i neizvjestan", dodaje zavod.

Kilauea je jedan od pet vulkana na Havajima, najvećem otoku u pacifičkom arhipelagu.

G. 2018. u erumpciji Kilauee uništene su stotine kuća. Dvadesetak ljudi koji su s broda promatrali magmu kako se slijeva u more ozlijeđeni su, među kojima jedan teško, u prskanju lave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 04:04