StoryEditor
Panoramačudesno lijepo

Unuka slavnog kipara Ivana Meštrovića ljeto provodi u velebnoj vili na Visu koja će vas oduševiti na prvi pogled: ‘Predivno, otvorite vrata i bacite se u more‘

Piše Nevio Pintar/Gloria.hr
21. kolovoza 2021. - 17:11
Jakinovi dvori izgrađeni su 1540., a grb prvih vlasnika, plemenitaške obitelji Jakša, još stoji na ziduMario Kučera/Cropix

Jedina izložbena galerija u gradu Visu nalazi se u impozantnoj, gotovo pet stoljeća staroj palači Jakša i ima izuzetno vrijedan stalni postav - 25 originalnih radova velikana hrvatskog kiparstva Ivana Meštrovića. Izlagati u takvom ambijentu poseban je doživljaj za svakog umjetnika, a ovoga je ljeta ta čast pripala proslavljenom fotografu Jadranu Laziću, piše gloria.hr.

Meštrovićeva unuka Ivana Meštrović Stancomb (72), od 2002. vlasnica palače i osnivačica galerije, kaže da su se Lazićeve fotografije odlično uklopile među moćne kipove i reljefe njezinog djeda i vrlo je zadovoljna odazivom posjetitelja. A tko posjeti galeriju u palači Jakša, može malkice zaviriti i u zanimljiv život njezinih vlasnika. Ivana i njezin suprug, Englez Anthony Stancomb, umirovljeni povjesničar umjetnosti, televizijski producent i galerist, zaljubili su se u Dalmaciju još davne 1969., dok su bili na bračnom putovanju u Sv. Filipu i Jakovu.

Poslije su otkrili tada još gotovo netaknut Vis, koji ih je potpuno očarao. Otkako su kupili i renovirali trokatnu palaču Jakša, u njoj provode svako ljeto i četiri mjeseca žive kao u čaroliji. Ljeti je kod njih uvijek živahno i veselo jer posjećuju ih i prijatelji i djeca: sin Christopher te kći Milena sa svojom kćeri Miom. Kad istekne njihovo dugo toplo ljeto na Visu, supružnici Stancomb vraćaju se u engleski dom - kuću u otmjenoj londonskoj četvrti Chelsea - i broje dane do povratka u svoju ljetnu rezidenciju samo 20 metara udaljenu od mora.

image
Svog slavnog djeda Ivana Meštrovića posljednji je put vidjela u Americi kad joj je bilo 11 godina
Mario Kučera/Cropix

"Predivno; otvorite vrata i bacite se u more. Tako ja radim svaki dan", opisuje gospođa Ivana. S prozora i balkona imaju krasan pogled na luku, a ispred kuće usidren je njihov 7-metarski brod kojim obilaze viški akvatorij ili plove do Korčule i Hvara. Ivani je najdraži dio kuće prostrani vrt prepun zelenila, gdje i za najvećih sparina vlada ugodna svježina ispunjena opojnim pojem cvrčaka.

U palači Jakša dovoljno je prostora da se stanari i njihovi gosti ne moraju sudarati na svakom koraku: sedam spavaćih soba, sedam kupaonica, dva velika dnevna boravka, kuhinja i blagovaonica s izlazom na terasu te tri konobe, od kojih je najveća preuređena u izložbenu galeriju, za javnost otvorenu tijekom srpnja i kolovoza. U sklopu kuće je i ogromna stara cisterna za kišnicu, koja zauzima pola kata.

Na jednom zidu još stoji grb plemenite obitelji Jakša, koja je tu palaču, nekoć poznatu i kao Jakinovi dvori, izgradila 1540. u dijelu Visa zvanom Kut. Ladanjsko-gospodarski kompleks sa stambenom zgradom, venecijanskim prozorima, balkonima, terasom, spremištima, dućanom, dvorištem, perivojem, vrtom i kulom bio je u vlasništvu obitelji Jakša sve do Drugog svjetskog rata. U palači je 1944. bilo sjedište odbora NOB-a za Dalmaciju i tu je maršal Tito za svojeg boravka na Visu održavao sve važne sastanke s članovima britanske vojne misije.

Priča se da je svojedobno u palači prespavao i Franjo Josip I. jer bio je to jedini objekt u Visu prikladan da ugosti austrijskog cara. Kad se u kolovozu 2017. na Visu snimao film “Mamma Mia! Here We Go Again”, američka glumica i pjevačica Amanda Seyfried, glavna junakinja filma, odsjela je u palači Jakša. Tih su dana Ivana i Anthony Stancomb najviše vremena provodili s glumcem Pierceom Brosnanom.

image
Mario Kučera/Cropix

"On je jako drag čovjek i divno smo se družili na ručkovima i večerama, to mi je baš lijepa uspomena", veli Ivana. Kad su supružnici Stancomb odlučili kupiti palaču Jakša, to nekoć reprezentativno zdanje bilo je jako zapušteno pa je novim vlasnicima trebalo dosta vremena i novca da ga dovedu u red.

Obradovalo ih je kad su otkrili da su originalni drveni podovi iz 16. stoljeća i dalje u odličnom stanju. Sve prostorije opremili su mješavinom modernog i antiknog pokućstva. Moderni namještaj kupovali su uglavnom u Francuskoj, nešto i u Italiji. Neki stariji komadi drage su obiteljske uspomene. Obitelj gospodina Stancomba je u 16. stoljeću dala jednog biskupa, a Anthony je u Vis donio veliku sjedalicu koja je pripadala tom njegovom dalekom rođaku, kao i jedan ladičar za posuđe iz istog razdoblja.

"Ja od svoje obitelji imam samo jedan stari trosjed, jer većina je njihovih stvari, nažalost, izgubljena", kaže Ivana, kći Meštrovićeve kćeri Marice i hrvatskog diplomata Šime Pelicarića. Ivanin otac umro je 2008., a majka Marica Meštrović, kojoj su 94 godine, još živi u Buenos Airesu. Ivanini su roditelji 1948. emigrirali u Argentinu, a ona je rođena u Buenos Airesu. Hrvatski je naučila ponajviše zahvaljujući bakama.

"Bio je jaka osobnost; kad bi on ušao u sobu, kao da je sunce granulo. Prema meni je uvijek bio jako drag i ljubazan, općenito je jako volio djecu", prisjeća se Ivana, koja je nakon školovanja u Švicarskoj otišla u London i zaposlila se kao prevoditeljica.

Svojeg supruga, s kojim je u braku već 52 godine, upoznala je na jednom plesu u Cambridgeu.

image
Mario Kučera/Cropix

"Kad sam ga vidjela, to je bilo to, ljubav skoro na prvi pogled. Udala sam se s 20 godina, radila do 55., poslije sam napisala nekoliko romana i sada stvarno uživam, pogotovo ovdje na Visu. Mislim da Anthony ovdje uživa i više od mene. Naučio je i hrvatski, sve razumije."

Anthony Stancomb je nakon uspješne producentske karijere otvorio lanac galerija, od Londona do Amerike i Japana, u kojima je prodavao radove suvremenih britanskih umjetnika. Dvadeset godina poslije galerijski je biznis prodao svojem glavnom američkom konkurentu i posvetio se pisanju putopisnih knjiga o Visu.

Dvije je objavio (“Under a Croatian Sun” i “Notes from Very Small Island”), a treća je u pripremi.

"Samo dođite na rivu i promatrajte užurbanost svakodnevnog života, sreću djece koja se igraju, svađe između zaraćenih obitelji, ljubavnike u svojem vlastitom svijetu, ribare koji istovaruju ulov … Plivajte i izležavajte se na suncu. Unajmite čamac da biste obišli skrivene uvale, plaže i restorane. Najbolja hrana su riba i janjetina na žaru, a s hobotnicama i lignjama rade divne stvari", savjetuje Anthony Stancomb kako najbolje guštati u čarima Visa.

Podrazumijeva se da je među tim užicima i posjet galeriji u palači Jakša, gdje će Izložba “Jadran Lazić: 50 godina fotografije” biti otvorena do 17. kolovoza.

image
U galeriji je izložba “Jadran Lazić: 50 godina fotografije” otvorena do 17. kolovoza
Mario Kučera/Cropix
item - id = 1121639
related id = 0 -> 1128425
related id = 1 -> 1123020
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 16:11