StoryEditorOCM
Film & TV‘Transformeri‘

Transformirana priča o igračkama: neka vas ne odbiju prijašnji filmovi, animirani blockbuster je najbolji u hit-serijalu

Piše Marko Njegić
8. listopada 2024. - 17:17

Transformersi su posegnuli za animiranim korijenima i formom pred-prednastavka u najnovijem prilogu dugovječnoj franšizi prema Hasbrovim igračkama, teškoj oko pet milijardi dolara na svjetskim kinoblagajnama. Roboti kadri transformirati se u raznorazna prometala započeli su filmski život u animiranoj formi davne 1986. s crtićem "Transformers: The Movie".

Nepunih 40 godina kasnije, transformirajući roboti vraćaju se na ishodište u animiranom blockbusteru "Transformers: Početak" ("Transformers: One") koji funkcionira kao "prequel" priče o dobrom Optimusu Primeu i zločestom Megatronu, vođama Autobota i Decepticona.

FILM: Transformers One; animirana SF akcija; SAD, 2024. REŽIJA: Josh Cooley GLASOVI: Chris Hemsworth, Brian Tyree Henry/Goran Višnjić, Tarik Filipović DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **** 

Više, dakle, nema Shije LaBeoufa i Marka Wahlberga. Nema ni nesretnog Johna Turturra da se jedan transformer pomokri po njemu. Međutim, mnogi "Transformerse" asociraju s Michaelom Bayom koji je snimio samo jedan dobar film iz serijala (izvorni iz 2007.), možda dva (trojka podnaslovljena "Tamna strana mjeseca").

Nakon lošeg i zamornog petog filma ("Posljednji vitez"), prema kojem slaba četvorka "Doba izumiranja", pa čak i još slabija dvojka "Osveta poraženih" izgleda gotovo kao "Terminator 2", serijal se prisilno resetirao s "Bumblebeejem" i "Usponom zvijeri" ne bi li pokušao iskoračiti iz Bayove sjene. No, sjena je toliko velika da joj nije uspio umaći ni "Transformers: Početak".

Bay je uspješno postavio temelje serijala, ali ih i poljuljao, dovevši do toga da se franšiza asocira s "glupim blockbusterima" zbog čega pati i "Transformers One", iako je, osobno, dosad najbolji uradak o teškometalnim robotima ("Bumblebeeju" pripada srebro, prvom filmu bronca).

Prema svemu sudeći "Početak" neće ostvariti niti sedminu box-officea prosječnog "Transformers" blockbustera. Velika nepravda jer "Transformers One" za ovaj serijal ima jednak značaj kao friški crtići o Spider-Manu i Ninja kornjačama za njihove franšize, ali i filmovi "Osveta Sitha" i "Prva generacija", prednastavci slavnih serijala "Ratovi zvijezda" i "X-Men".

Animacija je osvježavajuća nakon sedam igranih filmova, a priča ima veću dramsku težinu i opipljivu tragiku zbog neizbježnog raskola najboljih prijatelja i odlaska važnog lika na tamnu stranu. Redatelj Josh Cooley izvukao je maksimum u "Transformers One" kao što je napravio i s načelno nepotrebnim četvrtim dijelom serijala "Toy Story".

Priča, doduše, započinje avanturistički kao robotska verzija "Indiana Jones" s Orionom Paxom (izvorno glas Chrisa Hemswortha, u sinkroniziranoj verziji Goran Višnjić), budućim Optimusom Primeom, kako provaljuje u arhiv planeta Cybetron.

Ubrzo potom slijedi i spektakularna robotska utrka nalik onoj iz blockbustera "Alita: Anđeo borbe" kako bi klinci bili angažirani i upoznali u prštavoj akciji Oriona Paxa i njegova prijatelja D-16 (Brian Tyree Henry, Tarik Filipović), budućeg Megatrona, a tu su i zabavni "sidekick" B-127/budući Bumblebee (Keegan Michael-Key, Saša Buneta) i robotica Elita-1 (Scarlett Johansson, Zrinka Cvitešić).

Pa ipak, zanimljivo je da su Orion i D-16 "rudarski botovi" ili "rudari bez srži" koji se "ne mogu ni transformirati", zbog čega su i ušli u utrku da pokažu kako imaju "potencijal" ne samo za "iskapanje". Cybetron je podijeljen na klase, transformere i rudare, kopače prijeko potrebnog energona ("izvor goriva/energije") u nedostatku tzv. "matrice vodstva" koju Orion želi pronaći ne bi li oslobodio sebi slične robote od svojevrsnog ropstva.

Tema sukoba klasa i života u laži nadređenih, pozivanja nijemi SF klasik "Megalopolis" i tragično bratstvo biblijske braće Kaina i Abela prilično su neočekivane stavke u jednom "Transformers" filmu, ali Cooley na taj način uslojava crtić koji kako ide dalje postaje sve mračniji zbog zadane neminovnosti u vezi Oriona i D-16.

Jednom kad se prijatelj okrene protiv prijatelja i D-16 krene na put bez povratka i postane superzlikovac Megatron, kao što će i Orion postati Optimus Prime, to su epski trenuci koji bi trebali izazvati "ježenje" kod svakog fana Transformersa jer "neke transformacije su trajne".

Svatko tko očekuje nešto prizemno i generički, potpuno je u krivu. Ovo je ugodno iznenađenje, dubok i slojevit (animirani) film, srčan i emotivan, puno više nego se čini na prvi pogled. Rječnikom Optimusa Primea "Transformers One" je "more than meets the eye".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 16:25