StoryEditorOCM
Panoramapatološki odgoj

S ovom fotografijom majke i kćeri nešto nije u redu, psihijatar otkrio što: naježit ćete se, agonija je trajala godinama

Piše mozaik sd
13. lipnja 2024. - 14:50

Fotografija prikazuje Ruskinju Dinu Azizovu i njezinu najstariju kćer Diljaru - i dok se na prvi pogled čini kao obična fotografija majke i kćeri koje su identično odjevene, a nekima je i simpatična, cijela je priča daleko zlokobnija.

Mnogi ruski psihijatri tvrde da na prvi pogled znaju kako nešto nije u redu; ne samo da majka i kći nose apsolutno iste kombinezone - istog kroja, s istim uzorcima, nego imaju i iste remene, iste naušnice i identične frizure, čak im je i položaj tijela sličan, kao i način na koji drže ruke.

Jasna je Dinina namjera da kćer učini svojim duplikatom, što dalje implicira da je imala patološki mehanizam u svom roditeljskom pristupu. Nažalost, njezina životna priča i niz strašnih događaja jasno svjedoče kako su traume iz djetinjstva tu ženu pretvorile u tragičnu osobu opasnu za okolinu, koja je, možda i nesvjesno, uništila svoj život i živote svoje djece, piše Žena.

Dina Azizova rođena je i odrasla u muslimanskoj obitelji, a za prvog supruga Dauta nije se udala iz ljubavi. Bio je iz brojne obitelji, s jakim obiteljskim tradicijama koje su se morale poštivati ​​- na primjer, sva su djeca morala imati ime na slovo D. Tako je njihova prva kći dobila ime Diljara. Dinin i Dautov brak nije potrajao, on je puno pio i često je dizao ruku na nju. Shvatila je da tako ne može živjeti pa je povela kćer sa sobom i pobjegla u Uzbekistan. Tamo je upoznala Ruslana, čovjeka koji joj je obilježio život i za kojega se patološki vezala, iako joj nije uzvratio ljubav.

Izmislila tešku bolest i tražila pomoć

Par je izlazio neko vrijeme, iako je Ruslan prema njoj bio hladan i distanciran. S vremenom je, međutim, postala opsjednuta njime i ljubav je prerasla u maniju. No, u jednom je trenutku započela aferu s mnogo starijim Sujonom Rahmatovim, kako bi se osvetila Ruslanu. Naknadno se čak i udala za Rahmatova, a par je dobio troje djece, iako je prijateljima priznala da je to učinila samo u inat bivšem partneru. Zapravo se nadala da će Ruslan postati ljubomoran i ponovno zadobiti zanimanje, no dogodilo se suprotno – potpuno ga je izgubio.

Neuzvraćenu ljubav prema Ruslanu Dina je nosila kroz život i javno ju je pokazivala - pratila je njegov život na internetu, pisala mu pisma, otvarala naloge na društvenim mrežama nazivajući ih "Ruslanova voljena".

Jedan nasilan brak, krah velike ljubavi, udaja za čovjeka kojeg ne voli i život u siromaštvu – sve je to emotivno potreslo Dinu i dovelo je do psihičke nestabilnosti koja će skupo koštati sve oko nje.

Dina i Sujun su se u potrazi za boljim životom preselili u Rusiju, a sljedećih su godina dobili troje djece - kćeri Darinu i Dianu te sina Davida. On je radio u zabačenim dijelovima Rusije kako bi osigurao više novca za svoju obitelj, pa je rijetko bio kod kuće, zbog čega nije mogao vidjeti dramatičnu promjenu psihičkog stanja svoje supruge.

Unatoč Sujunovim naporima, financijska situacija obitelji nije se popravila pa se Dina odlučila na prijevaru. Na društvenim mrežama objavila je kako joj je dijagnosticiran rak te je počela skupljati novac za liječenje, a činjenica da ima četvero djece nagnala je ljude da joj uplate velike svote novca. Zahvaljujući dobivenim sredstvima, obitelj je uspjela izgraditi dvokatnicu, a Dina je inzistirala da se oko nje sagradi visoka ograda - to je kasnije pridonijelo da susjedstvo ne vidi što se u njoj događa.

Djeci priredila pakleno odrastanje

U međuvremenu, Dina je za svoje troje mlađe djece doslovno priredila pakao. Dok je u kući živjela najstarija Diljara, koju Dina nije voljela jer je jako podsjećala na oca, sve je bilo relativno mirno. Međutim, kada je djevojčica završila u zatvoru, jer je i sama bila problematična, Dina je počela mučiti troje mlađe djece na najstrašnije načine.

Svaki dan ih je tukla, izbacivala iz škole i držala u izolaciji 11 godina. Djeca su morala rano ustati, sama ispeći kruh i to je bilo praktički sve što su jela, iako su hladnjaci bili puni raznovrsne hrane. Osim kruha, drugu hranu nisu smjeli dotaknuti, a majka im je tek ponekad davala tjesteninu ili povrće. Ponekad su morali skupljati mrvice jer im Dina nije davala puno kruha.

Sujun nije pokušavao zaštititi svoju djecu - možda je zatvarao oči za sve što se događalo, odlučan da se ne svađa sa svojom ženom, ili možda stvarno nije znao. Naime, kasnije je novinarima rekao kako vjeruje da djeca pohađaju školu na daljinu, a da se Dina dok je on kod kuće pretvarala da je sve u redu. Ispričao je kako je njegova supruga tih dana cijelo kućanstvo pretvorila u kazalište, darujući mu lijepo odjevenu, uspješnu djecu. Malo tko je u Rusiji povjerovao Sujunovim izjavama, no njegova najstarija kći Darina potvrdila je očeve izjave.

image

Dina je kćerima od malih nogu stavljala perike
 

Screenshot Facebook

Dinino se stanje nastavilo pogoršavati; pogotovo nakon što je poslala Ruslanu pozamašnu svotu novca da mu vrati dugove. Naknadno se sastao s njom kako bi joj se zahvalio, a ona je bila uvjerena da će se njihova ljubavna priča obnoviti. Kada je trajno pobjegao iz ove priče, Dinini psihički problemi došli su do izražaja. Sve se više ljutila na djecu i svoje nezadovoljstvo iskaljivala na njima.

Kad je obitelj dobila novac, Dina ga je počela trošiti na ekscentričnosti - kupovala je ogromne zalihe stvari i hrane, ali je djeci bilo strogo zabranjeno da ih uopće diraju. Godinama je kupovala sve i svašta, a sve je ostalo neraspakirano, u originalnim kutijama – ormari i police su bili puni, a kuća je izgledala kao skladište.

Dinina najveća strast bile su lutke, a za njih je čak i šivala odjeću. I dok je Sujun vjerovao da su to igračke njegovih kćeri, djevojčicama ih je bilo zabranjeno dirati. Dina je na zid objesila najljepše lutke. U isto vrijeme pokušavala je od svojih kćeri napraviti žive lutke. Obojila im je kosu u platinasto plavu, našminkala ih, napravila im frizure s mašnama poput lutki, a šivala im je i odjeću poput lutki. Djevojčice su čak na fotografijama i videima na društvenim mrežama izgledale poput porculanskih lutkica. S druge strane, nisu djelovale iscrpljeno niti bolesno, pa nitko sa strane nije mogao ni pomisliti da djeca žive u užasnim uvjetima. No, Dinine kćeri u rijetkim su prilikama nosile prekrasne haljine i perike, najčešće samo za potrebe fotografiranja. U stvarnosti su većinu vremena nosili prljavu, staru odjeću i bilo im je zabranjeno kupanje.

Spas u izgubljenom mobitelu

Na ovaj neobičan, bizaran način Dina je zapravo izražavala duboku ogorčenost i traumu iz vlastitog djetinjstva. Otac ju je drakonski odgajao, često su je tukli, a kad bi naljutila oca, uzimao je njezine lutke i bacao ih u užarenu peć. Tako su Dini pred očima izgorjele omiljene igračke.

Agonija je trajala više od desetljeća, a na kraju je tada 20-godišnja Darina iz ovog pakla uspjela spasiti sebe, svoju sestru i brata. Naime, Dina je imala nekoliko mobitela od kojih je jedan izgubila kod kuće. Darina ju je slučajno pronašla, a potom potajno zadržala za sebe. Uređaj je bio spojen na kućni internet pa je djevojka željna druženja počela koristiti aplikacije za online upoznavanje. Zbližila se s mladićem kojem je ispričala cijelu priču, a on je prihvatio pomoći joj i pružiti utočište, ali i Diani i Davidu. Kad je Dina prvi put izašla iz kuće, djeca su pobjegla, piše Žena.

image

Dina Azizova, neiživjena djevojčica u tijelu žene
 

Screenshot Facebook

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 16:36