StoryEditor
PanoramaPLANTAŽA ZA RENTANJE

S Airbnb-a uklonjen oglas za bizaran smještaj jednog ‘superdomaćina‘, nevjerojatne su neke recenzije gostiju: ‘Kako je ovo u nečijem umu u redu?!‘

Piše SD Mozaik
5. kolovoza 2022. - 20:03

Airbnb je, uz ispriku, sa svoje stranice povukao oglas koji je turistima nudio boravak u nekadašnjem smještaju robova na jednoj od plantaži Mississippija.

U nizu videozapisa na TikTok-u objavljenih tijekom prošlog tjedna, odvjetnik Wynton Yates prozvao je popularnu platformu za iznajmljivanje smještaja zbog oglasa koji reklamira "kolibu za robove iz 1830-ih".

Prema snimkama sada izbrisanog oglasa, zabilježenim u Yatesovim video zapisima, bizarno imanje za rentanje nalazi se na lokaciji Belmont Plantation u Greenvilleu, Mississippi. Njegov domaćin stekao je status Airbnb-ovog superdomaćina, tzv. superhosta.

U oglasu se nudio smještaj u glavnom objektu (noćenje s doručkom), a domaćin je posjed promovirao i kao adresu za vjenčanja, te nudio obilaske lokacije.

"Ova konkretna građevina, Panther Burn Cabin, koliba je robova iz 1830-ih iz postojeće Panther Burn Plantation južno od Belmonta", stajalo je oglasu uz napomenu kako se koristila i kao medicinska ordinacija za lokalne poljoprivrednike i njihove obitelji tijekom posjeta liječnika plantaži.

Yates se u svom prvom videu upitao kako je nečijem umu u redu "da ovo, kao noćenje s doručkom, iznajmljuje, a riječ je o mjesto gdje su ljudska bića držana kao robovi”. Odvjetnik je također kritizirao i neke od recenzija koje ostavili gosti koji su tamo boravili opisavši smještaj kao "elegantan", "cool" i "divan".

Yates je ustvrdio kako je sporni oglas ismijavao povijest ropstva u SAD-u pretvarajući kolibu robova u "luksuzno mjesto za odmor".

image
AFP

U izjavi poslanoj mailom na adresu Fortune magazina, koji je objavio priču, u Airbnb-ju su zauzeli stav da nekretninama u kojima su nekoć živjeli porobljeni ljudi "nema mjesta" na njihovoj platformi.

"Ispričavamo se zbog bilo kakve traume ili tuge uzrokovane prisutnošću ovog oglasa i drugih sličnih, kao i što nismo djelovali ranije kako bismo riješili ovaj problem", stoji u izjavi tvrtke. Iz Airbnb-ja su poručili i kako uklanjaju i druge oglase iz SAD-a za koje se zna da uključuju nekadašnje objekte u kojima su živjeli robovi.

Brad Hauser, novi vlasnik Belmont Plantationa, izjavio je za CNN kako je u posjedu nekretnine tek tri tjedna, te se ispričao što je zadržao oglas na Airbnbu nakon njezina preuzimanja. 

"Također se ispričavam što sam vrijeđao Afroamerikance čiji su preci bili robovi", rekao je Hauser kazavši kako mu je prilikom kupovine nekretnine rečeno da zgrada nije dovoljno stara da bi u njoj ikada bili smješteni porobljeni ljudi. Istakao je i kako se "snažno protivio odluci prethodnog vlasnika da zgradu reklamira kao mjesto gdje su robovi nekoć spavali nakon naporna rada u poljima pamuka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 09:08