StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Pridošlice‘: Američka pitica

Piše Marko Njegić
4. rujna 2024. - 16:02

Školska godina počinje, a Netflix je srednjoškolcima za pripremu krajem kolovoza plasirao tinejdžersku komediju “Pridošlice” (“Incoming”) u režiji i prema priči ko-kreatora humoristične serije “Uvijek je sunčano u Philadelphiji” Davea i Johna Chernina

“Pridošlice” nastoje vratiti nekadašnji sjaj “teen” komedijama i evocirati vibru “Američke pite” i “Superbada” koja je od dvijetisuće i desetih naovamo prerijetko evocirana (npr. “Engleska pita”, “Projekt X”, “Neće moći ove noći”, “Maturantice”, “Dobri dečki”), posebice posljednjih godina, kad je nastupila politička korektnost i otupila komičnu oštricu.

FILM: Incoming; komedija; SAD, 2024. REŽIJA: braća Chernin ULOGE: Mason Thames, Isabella Ferreira OCJENA: ***

Ipak, prošlog ljeta komedije “R” predikata napravile su “comeback” (“Cura za sve”, “Pakleni provod”), a “Incoming” nastoji zajahati na tom valu i postati “American Pie” ili “Superbad” za novu generaciju s glavnim glumcima, predvođenim Masonom Thamesom (hitoidni horor triler “Crni telefon”), koji su rođeni taman u vrijeme kinodistribucije potonjeg filma.

Međutim, postoji jedna kvaka i barem malo razlikuje “Pridošlice” od “Američke pite” i “Superbada”: priča o odrastanju s reperkusijama tuluma i pripadajućim “samo budi svoj” po(r)ukama tiče se mladića na početku prvog razreda srednje škole, iako je žanr obično rezerviran za maturante. Na taj način “Incoming” kao da pokušava sagraditi most između “Good Boys” (osmaši) i “American Pie”/”Superbad”.

U prvom planu su prijatelji Benj, Connor, Eddie i Koosh (Thames, Raphael Alejandro, Ramon Reed, Bardia Seiri) tijekom prvog tjedna srednje škole. “Počinjemo ispočetka, sve je moguće”, tješi ih Benj kojemu se se sviđa Bailey (Isabella Ferreira) iz drugog razreda, inače najbolja prijateljica njegove starije sestre Alysse (Ali Gallo).

Film se otvara njegovim zamišljajem kako se ljube: on ustvari cjeliva ogledalo na vratima sobe koja će otvoriti sestra, udariti ga i skužiti što radi. “Srednja će te samljeti”, govori Alyssa bratu koji je prošao bolje od Jima kad ga je otac uhvatio na djelu s toplom (američkom) pitom od jabuke, što sugerira i da “Pridošlice” neće biti baš toliko urnebesne kao slavni prethodnik.

Upravo zato, da ih srednja ne samelje, Benj i ekipa žele se dokazati da nisu luzeri, a kud ćeš bolje prilike za to od tuluma Koosheva starijeg brata Kayvona (Kayvan Shai), njihove prve zabave u životu, gdje će se “ljudi tući, ševiti i raditi svakakve pizdarije”, a na partyju će se pojaviti i profesor kemije (Bobby Cannavale).

“Ovo nije samo zabava, nego naša budućnost”, svjesni su oni. Benj odluči da će reći Bailey što osjeća. Koosh se također pokušava spetljati sa starijom djevojkom nudeći joj “spa” tretman na prijevaru. Connor i Eddie, pak, spletom okolnosti završe kao vozači Ubera za popularnu, zgodnu i pijanu maturanticu Katrinu (Loren Gray) koja će im automobil pretvoriti u “tvornicu proljeva Willyja Wonke” u krajnje potenciranoj sceni zahodskog humora.

Da je “Incoming” tinejdžerska komedija dvijetisuće i dvadesetih jasno je po sceni kad djevojke udaraju “selfieje” dok uriniraju, kao i njegovo streaming podrijetlo (skromnija produkcija u odnosu na prethodnike). No, unatoč tome i povremenoj “sitcomovskoj” režiji, braća Chernin trude se iznjedriti klasičnu “teen” komediju u tradiciji žanra s tulumom za koji se umire i otkrićima jutro poslije kad zabava utihne. “Američku piticu” Cherninovih vrijedi kušati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 10:24