StoryEditor
Panorama‘HRH vojvoda od Cambridgea‘

Nova kovanica od pet funta u povodu rođendana princa Williama: s druge strane novčića će se naći lik kraljice Elizabete II.

Piše HINA
23. svibnja 2022. - 20:34

Četrdeseti rođendan britanskog princa Williama obilježit će se izdavanjem kovanice od 5 funta s njegovim likom, objavila je Kraljevska kovnica.

Službeni proizvođač kovanica Ujedinjenog Kraljevstva u vlasništvu države predstavio je novčić uoči Williamova okruglog rođendana 21. lipnja.

Prvi će se put lik vojvode, drugoga u redu za prijestolje, pojaviti samostalno na službenom novčiću iskovanom u Kraljevskoj kovnici.

Kreirao ga je dizajner i graver Thomas T Docherty. Usred kovanice je Williamov portret, a oko njega vojvodina kraljevska šifra - početno slovo njegova imena W, uz broj 40.

S druge strane novčića će se naći lik kraljice Elizabete II., koji je dizajnirao Jody Clark.

Rubni dio kovanice krasit će natpis: "HRH vojvoda od Cambridgea".

Opisujući dizajn nove kovanice Docherty je rekao: "Dizajn je odraz ravnoteže između svježe energije Njegova Kraljevskog Visočanstva kao mladog oca i ceremonijalne prirode njegova kraljevskog položaja."

Istodobno će se uz novi novčić od 5 funta u prodaji naći i limitirani set s dva zlatna novčića - slavljenička kovanica i novčić izdan 1982., u godini vojvodina rođenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2022 06:17