StoryEditor
Panoramasiva zona

Netflix na meti hakera? Pravim korisnicima se navodno kradu računi kako bi se pristup popularnoj online platformi omogućio ‘ilegalcima‘, i to za samo 2 dolara

2. ožujka 2021. - 19:45
Jaap Arriens/Ilustracija/AFP

Kako točno funkcionira i na koje sve načine cvijeta crno Netflixovo tržište teško je reći, no sa sigurnošću možemo utvrditi kako sve više Hrvata svoj pristup Netflixu kupuje u sivoj zoni, preko eBaya ili AliExpressa za svega dva, tri dolara mjesečno. Zapravo, najčešće se radi o protuvrijednosti od dvanaest do petnaest kuna mjesečno za jedan uređaj. Usporedbe radi, preko Netflixove platforme cijene paketa kreću se od osam do 12 eura mjesečno, odnosno od 60 do devedesetak kuna.

Odmah da napomenemo, Hrvati nisu jedini koji pribjegavaju povoljnijim rješenjima, Netflixovi korisnici diljem svijeta pokušavaju proći što jeftinije, stotine tisuća nelegalnih streamanja bilježe se samo u Kini.

Iako iskustva nekih kupaca izvještavaju kako su takvi oglasi prevare, oni koji su posljednjih mjeseci kupili pristup Netflixu po iznimno pristupačnim cijenama preko AliExpressa ili eBaya, svjedoče nam kako stvar savršeno funkcionira.

Istina je kako nam oni koji su se odlučili na ovakvu kupovinu, nisu znali pojasniti je li riječ o potpuno legalnom ili nelegalnom pristupu jer ponuda se razlikuje od oglasa do oglasa i nisu ni sami sigurni na što su pristali. Važno im je, napominju, da prođu što jeftinije.

- Nema probnog perioda, koliko uzmeš, toliko platiš. Ja sam račun za cijeli mjesec platio dva dolara. Uplatio sam i u roku od dvadeset minuta u inbox sam dobio lozinku. Stvar sjajno funkcionira već treći mjesec. Do kada će biti tako, iskreno, ne znam, ali me i nije pretjerano briga, iznos je malen, najgore što se može dogoditi je da izgubim koji dolar. Jedini uvjet bio je da ne smijem u postavkama ništa mijenjati, pa sam tako i postupio. Radi kao sat. Je li legalno? Nisam siguran da nije, vjerojatno je u sivoj zoni, iskreno, ne vjerujem da bi Netflix dopustio prodaju nečeg s njihovim imenom da je u potpunosti nelegalno. Možda samo jedan račun dijeli šifru za pet plaćenih profila - kaže nam student iz Splita koji je pristao podijeliti s nama svoja iskustva pod uvjetom da mu ne otkrijemo identitet.

image
screenshot
image
screenshot

Neki su sigurni kako je ipak riječ o ukradenim računima, a na to, upozoravaju, upućuje činjenica da se postavke ovako kupljenog profila ne mogu mijenjati. Britanski i američki mediji donose razne varijante prevara. Među posljednjima, objavljenima prije nekoliko dana, navode kako ponude na crnom tržištu postavljaju hakeri, a do potrebnih informacija dolaze na poprilično nevjerojatan način.

Podatke legalnih korisnika nabavljaju hakirajući e-mail adrese ili se lažno predstavljajući kao Netflixovi zaposlenici. U tom slučaju, zamole korisnike da ažuriraju svoj račun. Čim upišu svoje podatke i šifre, ponekad i brojeve računa, hakerska baza podataka se puni i spremni su na preprodaju.

image
screenshot

Kako sve to prolazi na eBayu, Ali Expressu i sličnim platformama, pravo je pitanje, iako nije tajna da se i tamo nerijetko odvijaju polulegalne, čak i nelegalne stvari.

Krajem prošle godine britanski tržišni istraživač Digital Research TV objavio je istraživanje koje je pokazalo da će Netflix doživjeti gubitak od oko 50 milijardi dolara zbog ilegalnog strujanja do 2022. godine.

Ekipa dijeli Netflixov račun za devedeset kuna

Pravi je hit i okupljanje preko društvenih mreža. Četvero ljudi od povjerenja uđe u deal, svatko dobije po jedan uređaj, a troškove dijele. Dakle, podijele mjesečni trošak od 90 kuna, što ih izađe oko 23 kune mjesečno, a sve je u legalnim okvirima. Doduše, mogu koristiti samo jedan profil i jedan uređaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 07:52