
Kava je mnogima jedan od omiljenih toplih napitaka i postoje stotine načina da je pijete – s ili bez šećera, s mlijekom ili bez njega, sa šlagom, karamelom, cimetom i mnogim drugim dodacima.
Nedavno je najveći svjetski lanac kafeterija Starbucks počeo s prodajom kave s maslinovim uljem u Italiji, a ovaj dodatak kavi brzo je postao popularan i u drugim zemljama jer sadrži brojne zdravstvene dobrobiti, piše klix.ba.
Kada je u pitanju interakcija maslinovog ulja s kavom, maslinovo ulje oblaže sluznicu želuca, što može usporiti apsorpciju kofeina iz kave. To može pomoći u izbjegavanju takozvanog "kraha" koji često slijedi nakon brzog buđenja. Ova sposobnost oblaganja želuca također može pomoći neutralizirati dio kiselosti kave.
Maslinovo ulje je samo po sebi superhrana s impresivnim prednostima. Ima puno mononezasićenih i polinezasićenih masnoća korisnih za srce, koje pomažu u snižavanju lošeg kolesterola dok povećavaju dobar kolesterol, što može pomoći u prevenciji bolesti srca. Također je utvrđeno da maslinovo ulje snižava krvni tlak.
Masnoće, uključujući maslinovo ulje, usporavaju probavu, pomažu nam da se dulje osjećamo sitima i pružaju održivu energiju. To znači da masti također prigušuju reakciju šećera u krvi, pomažući nam da izbjegnemo velike skokove šećera u krvi nakon jela. Iako je ovo sjajna vijest za one s dijabetesom ili drugim metaboličkim stanjima, također će pomoći drugima da izbjegnu nagli gubitak energije koji se ponekad može dogoditi nakon jela.
Ako želite isprobati ovu kombinaciju, važno je koristiti visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naime, takvo ulje se manje obrađuje i zadržava više hranjivih tvari. Također će imati profinjeniji okus, dajući kavi slatkoću orašastih plodova.