StoryEditor
PanoramaSuđenje je počelo

Luda je priča serije u kojoj glumi Splićanka Klara Mucci. Afera ‘Ibiza‘ srušila je austrijsku vladu. Bilo je tu svega - milijuna, droge, Rusa, Srba...

Piše Eda Vujević
20. rujna 2021. - 19:39

Kad 21. listopada započne emitiranje mini serije od četiri nastavka koju su producirali Sky i W&B Television, a koju je prema bestseleru Bastiana Obermayera i Frederika Obermaiera, novinara Süddeutsche Zeitunga, režirao Christopher Schier te u kojoj jednu ulogu tumači i Splićanka Klara Mucci, "afera Ibiza", kako se serija i zove, još neće biti okončana.

Afera koja je 2019. srušila austrijsku vladu, naime, još je uvijek u mnogim aspektima nerasvijetljena, no njezine političke posljedice bile su razorne.

Afera je buknula nakon što su 17. svibnja 2019. Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung objavili tekst, ali i video iz kojeg je postalo razvidno kako funkcionira austrijska vlast.

image
Mlada splitska glumica Klara Mucci dobila je ulogu u filmu o aferi 'Ibiza'
 
Nikola Vilić/Cropix

Tadašnji vicepremijer i predsjednik Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache te njegov bliski suradnik i prijatelj s desnog političkog spektra Johann Gudenus, bivši bečki dogradonačelnik i šef zastupničkog kluba u austrijskom parlamentu, naime, u tome su videu "uhvaćeni s rukama u pekmezu". U puno pekmeza!

Naime, u krajnje opuštenoj atmosferi pomognutoj alkoholom i kokainom, u nekoj vili na španjolskoj Ibizi, u srpnju 2017. navodnoj su Ruskinji koja se predstavila kao Aliona Makarova ponudili da prljavim novcem svoga navodnoga strica Igora Makarova, nekad sovjetskog biciklističkog reprezentativca, danas oligarha na čelu multinacionalne kompanije ARETI, kupi ne samo jedno veliko šumsko imanje u vlasništvu obitelji Gudenus, nego i da sumnjivi novac usput donira stranci, da "preuzme" tiražni dnevni list Kronen Zeitung i tako utječe na političku situaciju u zemlji, te da će, zauzvrat, njezina tvrtka imati prednost u dobivanju državnih poslova.

image
Kadar iz serije 'Afera Ibiza'
SKYSTUDIOS&WB TELEVISION

Konkretno, umjesto Strabaga velike će projekte u Austriji dobiti oligarhova nećakinja koja je ponudila 300 milijuna eura.

To, istina, nije bilo sve, no to je ono zbog čega je kancelar Sebastian Kurz prihvatio ostavku Heinz-Christiana Strachea te raspustio koalicijsku narodnjačko-slobodnjačku vladu.

"Što je previše, previše je", kazao je Kurz. I zbilja je bilo previše. To da se jedne novine planira "pokoriti" tako što će ih preuzeti ruski prljavi novac, da promjenu uređivačke politike osiguraš po principu "potjeraš pet, dovedeš šest drugih novinara i urednika, oni su i tako svi odreda kurve", kako se izrazio Strache, bilo je previše.

image
Fotorobot Alione Makarove, tobožnje nećakinje ruskog oligarha
Bundeskriminalamt Österreich

Previše je za ukus austrijske publike bilo čuti i veličanje Orbanova stila manipuliranja javnošću, čuti hvalisanje poznanstvima s Miloradom Dodikom, Tomislavom Nikolićem i Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je opisan kao "cool tip", čuti kako je zapad dekadentan, a istok nepokvaren, premda "zbunjuje to što Srbi imaju lezbijku za premijerku", a hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Njemačkoj i Austriji bilo je vrlo previše čuti i to da je "Hrvatska sranje", premda je taj isti Heinz-Christian Strache i ovog ljeta krstario po Jadranu kad mu se kod Biograda zapalila jahta.

No afera "Ibiza" buknula je s "odgodom", a ni dandanas se ne zna tko ju je zaista "režirao".

Naime, video je snimljen dvije godine ranije, u Ibizi, a o pravom mastermindu još uvijek se spekulira. Kako je video uopće nastao i kako je dospio u ruke Bastiana Obermayera i Frederika Obermaiera, koji su bili i ostali novinari najvišega kalibra i dobitnici Pulizera za reportaže o aferi "Panama Papers"?

image
Djevojka koja se predstavila kao Aliona Makarova
Bundeskriminalamt Österreich

Dakle, onaj tko je video, ukupnog trajanja više od sedam sati, predao novinarima dobro je znao da ih daje u ruke vrhunskih profesionalaca iza kojih stoje redakcije koje su u stanju platiti vještačenje materijala i obavljanje dubinske analize, kako svoga izvora, tako i svih uključenih u priču. A priča ide otprilike ovako...

Bečki odvjetnik iranskog podrijetla Ramin Mirfakhrai ponudio je Ireni Marković, vlasnici tvrtke za promet nekretninama i bliskoj prijateljici bračnog para Gudenus, da upozna mladu Ruskinju koja želi kupiti šumski kompleks Gudenusovih, izgraditi na njemu zimovalište i sportske terene te novostvoreni kompleks povjeriti na upravljanje upravo Tajani Gudenus.

Kapital u visini od 300 milijuna eura, dakako, i samoj Ireni Marković donio bi golemu proviziju. Svi sretni! Irena Marković je pak Srpkinja koja je iz Srbije dovedena u Beč u dobi od samo dvije godine.

image
Johann i Tajana Gudenus, rođena Tajčić, vjenčali su se u Beču, ali i u pravoslavnoj crkvi u Banjoj Luci
FACEBOOK

Već s 14 počela se baviti  manekenstvom, a s 19 je imala vlastitu firmu Scandalous za organiziranje ekskluzivnih zabava koje su, kako to već i biva na zabavama s oznakom "skandaloznih", privlačile samo odabrane goste s pozivnicom.

Datira li poznanstvo Irene Marković s Tajanom Gudeus, tada Tajčić, još iz toga vremena, teško je reći. Naime, Tajana Tajčić također je Srpkinja, rođena je u Hrvatskoj, no još 1992. se s roditeljima preselila u Banju Luku, gdje joj je majka bila javna bilježnica.

Potom je, čim je stasala, otišla u Beč, navodno se također bavila modom, a uskoro se udala za dvostruko starijeg Johanna. Vjenčali su se u općini u Beču, a u ljeto 2016., samo godinu dana prije negoli će se pojaviti u skandaloznom videu, vjenčanje su ponovili u Banjoj Luci, u pravoslavnom hramu Hrista Spasitelja, te su priredili raskošno slavlje, na kojem je bio i Milorad Dodik, kao i Konstantin Dobrilović, predsjednik austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme, koji je Gudenusa i Strachea znao častiti i u Beču, u krčmi stanovitog Predraga Barnića.

image
Heinz-Christian Strache
AFP

Uzgred budi rečeno, tog je, kako su ga srbijanski mediji nazvali, "narko-kafedžiju", proljetos uhitila DEA s dva i pol kilograma kokaina i isto toliko marihuane pa je sad u pritvoru.

Kako bilo da bilo, obitelj Gudenus i Irena Marković su u proljeće i početkom ljeta 2017. upoznali Alionu Makarovu, a nisu se niti potrudili "zaguglati" Igora Makarova, koji je jedinac i nema ni nećakinju ni nećaka...

Aliona Makarova je i dandanas nepoznanica, a koliko god austrijska policija tvrdila suprotno, izgleda da joj i nije u interesu naći je.

Dakle, nedugo nakon upoznavanja, Aliona je pozvana u Ibizu, gdje je odigrala ulogu u fantastično insceniranome igrokazu.

Za režiju ovog susreta odvjetnik Ramin Mirfakhrai angažirao je privatnog detektiva Juliana Hessenthalera, koji je postavio i kamere i mikrofone, rezervirao vilu, pobrinuo se za votku, kavijar i kokain i ostale gušte...

Ruskinja, za koju je, doduše, Strache pokazao početnu sumnju rekavši da joj "nokti nisu baš savršeni", nestala je.

Nestao je i video. I izronio tek 2019., kad ga je detektiv Julian Hessenthaler predao dvojici dobitnika Pulizerove nagrade.

Dakako, kad je skandal buknuo, nastala je bjesomučna potraga za autorom videomaterijala. Oformljen je poseban tim istražitelja te je policija ispitala 259 ljudi, nadzirala je i prisluškivala 15 ljudi i pretražila je 55 domova...

image
Heinz-Christian Strache
AFP

Dakako, otkrili su detektiva Hessenthalera, koji je označen kao "mozak" slučaja "Ibiza". Također su navodno i identificirali lijepu djevojku koja na desnoj ruci ima tetovažu, a koja se predstavljala kao nećakinja oligarha Makarova i, prema tadašnjem pisanju austrijskih novina, utvrdili da je ona zapravo unajmljena glumica najvjerojatnije iz Mađarske, a da navodno živi u Rigi.

Istina, mnogi su tvrdili da je djevojka zapravo bosanska studentica, mnogi su se kleli da su je vidjeli na Kvarneru na nekoj luksuznoj ruskoj jahti, ali je istina i to da njezino ime, ako ga je policija doista utvrdila, nije nigdje izronilo.

Što se pak tiče Juliana Hessenthalera, njega su tražili čak i preko Interpola, i to pod optužbom da je snimljenim materijalom zapravo pokušao ucijeniti Heinz-Christiana Strachea i Johanna Gudenusa.

image
Privatni detektiv Julian Hessenthale
afp

Tražile su ga sve europske policije, a uhićen je kad je optužba za ucjenu već bila povučena. Svejedno ga je njemačka policija ekspresno izručila Austriji, koja je, vidi vraga, protiv njega, dok je još bio u ekstradicijskom pritvoru, podigla optužnicu za – trgovanje kokainom!

Kako stvari stoje, u čitavoj bi priči, osim aktera koji su pretrpjeli političku štetu, mogao nastradati jedino Julian Hessenthaler, i to zbog – droge.

image
Mlada splitska glumica Klara Mucci dobila je ulogu u filmu o aferi 'Ibiza'
 
Nikola Vilić/Cropix
Ni Ireni Marković ni odvjetniku Raminu Mirfakhraiju zasad nije zafalila dlaka s glave, a Ruskinja... Hm, tko zna što je uopće bilo s njom. Njezin lik u seriji "Afera Ibiza" glumit će prava Ruskinja – Anna Andrejevna Gorškova.

Detektiv optužen za - drogu!
Detektiv Julian Hessenthaler optužen je za prodaju više od jednog kilograma kokaina i mogao bi dobiti i 15 godina zatvora. Policiji se čudesno posrećilo kad im je neki bivši Hessenthalerov zaposlenik, inače osuđivan baš za drogu, dojavio da je njegov nekadašnji poslodavac krupna riba narkopodzemlja. Tu su priču potvrdila dva ovisnika o drogama, a jedan od njih, kad je htio promijeniti iskaz, ipak je potvrdio detektivovu krivnju nakon što mu je majka primila prijetnje smrću koje će se ostvariti ako joj sin ne bude svjedočio "ispravno". Majka toga ovisnika, za ne faliti, živi u – Srbiji!

Optužba se, naravno, organizacijama za zaštitu ljudskih prava, uključujući i Amnesty International, čini kao teška i nedopustiva konstrukcija radi odmazde nad "redateljem afere Ibiza", ali i kao poruka svima koji bi se poželjeli na sličan način pozabaviti funkcioniranjem vlasti bilo gdje u Europi. Suđenje u gradu Sankt Pöltenu, 65 kilometara od Beča, započelo je 8. rujna i trebalo bi, makar nepravomoćno, završiti do 13. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:31