StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Iščezli u noći‘: Nestali u trileru

Piše Marko Njegić
14. srpnja 2024. - 23:59

"Iščezli u noći" ("Svaniti nella notte"/"Vanished Into The Night") mogu se pohvaliti da su svrgnuli četvrti dio akcijsko-komičnog hit-serijala "Policajca s Beverly Hillsa" na vrhu Netflixove liste najgledanijih filmova. Nije loše za jedan talijanski film, premda u njemu glumi poznata engleska glumica Annabelle Wallis, zvijezda horora "Annabelle" i "Zloćudno", blockbustera "Mumija" s Tomom Cruiseom i "Kralj Arthur" Guya Ritchieja te serije "Peaky Blinders".

Posljednji put kad je talijanski film dominirao Netflixovom listom bilo je početkom svibnja, u periodu izlaska "Prekrasne buntovnice", biografske drame o pjevačici Gianni Nannini. Ipak, "Iščezli u noći" dijele publiku kao i mnogi Netflixovi filmovi. Jednima je film okej, drugima slabašan i "deja vu".

FILM: Svaniti nella notte; Italija, 2024. REŽIJA: Renato De Maria ULOGE: Riccardo Scamarcio, Annabelle Wallis OCJENA: ** 

Potpisnik ovih redaka nalazi se u potonjem taboru. Na koncu, "Iščezli u noći" je gotovo do razine remakea inspiriran superiornijim argentinskim trilerom "Sedmi kat" ("Septimo"/"The 7th Floor") s Ricardom Darinom i Belen Rueda iz 2013. godine.

Kao što to često biva, uvod nije nezanimljiv i redatelj Renato De Maria najavljuje da će manipulirati publikom i posezati za preokretima. Američka psihijatrica Elena (Wallis) preselila se u Italiju i udala za Pietra (talijanska glumačka zvijezda Riccardo Scamarcio, friško viđen u filmovima "Utrka za slavu: Audi protiv Lancije", "Caravaggiova sjena" i "Smrt u Veneciji").

Par zatječemo na ljetovanju s djecom, prema svemu sudeći negdje na Mediteranu. Nakon što Elena i Pietro zarone i vrate se na površinu mora, njihove djece nema na vidiku, što je nagovještaj centralnog zapleta, istaknutog u naslovu "Vanished Into The Night".

Međutim, ubrzo se ispostavlja da su klinci samo zbijali neslanu "hide and seek" šalu s roditeljima, popeli se na gliser i sakrili. Paralelno s tim zbivanjima, De Maria prikazuje Elenu i Pietra tijekom brakorazvodne parnice i borbe za skrbništvo nad djecom. Utoliko, ne izgleda dobro za Pietra kad klinci nestanu jedne noći iz njegove kuće.

"Stavio sam ih u krevet, gledao utakmicu i otišao provjeriti jesu li zaspali, ali nije ih bilo. Vjerojatno se negdje skrivaju", govori Pietro tješeći sebe i Elenu. No, ubrzo zazvoni telefon i otmičar traži 150.000 eura u gotovini, nakon čega Pietro odluči nabaviti novac za otkupninu ilegalnim kanalima.

Na papiru je postavka nudila intruzije prave napetosti (pomorska policija zaustavlja Pietra s deset kilograma kokaina iz Grčke), no De Maria ne uspijeva stvoriti ni "t" od tenzije niti umije načiniti film akcijsko-trilerskijim i pretvoriti ga talijansku inačicu "96 sati".

Tko upali "Vanished Into The Night" nakon napornog radnog dana i nije gledao puno trilera u životu da bi mogao detektirati obrate, film bi mogao ispuniti svrhu jednokratne distrakcije od umora i svakodnevnih problema. Iskusniji filmofili koji su se nagledali videotečnih "B" i "C" trilera devedesetih, kakve Netflix pokušava štancati (npr. "Mea Culpa", "Duboki strah"), vjerojatno će naslutiti "twist" ključan za priču, a i ako traže "nešto više" od filma teško da će to ovdje naći. "Iščezlo" je, da tako kažemo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 20:03