StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Find Me Falling‘: Limunadica na Cipru

Piše Marko Njegić
23. srpnja 2024. - 14:46

Cipar je najveća atrakcija nove Netflixove romantične komedije “Find Me Falling” koja je preskočila “Policajca s Beverly Hillsa IV” i “Iščezle u noći”, zauzevši sami vrh liste najgledanijih filmova na tom streaming servisu. Romantične komedije u posljednje vrijeme se odmiču daleko od američkih, francuskih i britanskih prijestolnica u potrazi za egzotičnijom scenografijom za žanr.

Meksiko (“Knjiga ljubavi”, “Divno vjenčanje”), Australija (“Samo ne ti”), Tajland (“Karta za raj”, “Mladenkina nevjesta”), Irska (“Irska želja”), čak i naša Šolta (“Daleko”). I Netflix daje obol tom trendu (“Faraway”, “Irish Wish”, “Mother Of The Bride”) tako da je prije ili kasnije morao doći red i na Cipar, naročito nakon što je i Grčka “otkrivena” (“Moja grčka avantura”, “Mamma Mia”, “Moje grčko vjenčanje 3”).

FILM: Find Me Falling; romantična komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Stelana Kliris ULOGE: Harry Connick Jr., Agni Scott OCJENA: ** ½

Slikovite mediteranske lokacije mame na gledanje filma, stoga je šteta što “Find Me Falling” nema i više eksterijera, ali dovoljno da gledatelj poželi posjetiti Cipar slijedeći tragove bivše rock-zvijezde Johna Allmana (Harry Connick Jr.) koji je velegradsku vrevu zamijenio mirnijim otočnim mjestom.

Allman živi u kućici na litici, no kvaka je da je to i lokacija za lokalce suicidalnih tendencija da odatle skoče u smrt. Na koncu, film je naslovljen “Find Me Falling” (u prijevodu “Nađi me kako padam”) prema pjesmi koju će roker napisati do odjavne špice, zbog čega je i ostao nepreveden.

Uvođenje suicidalnog podzapleta sugerira da bi “Find Me Falling” mogao koketirati s crnom komedijom “indie” štiha, posebice što film započinje skokom u smrt čemu će posvjedočiti Allman, malko i sam dešperan, ali to opstoji samo u tragovima. Forte je lakonotna romansa, “falling in love”, a ne “fall into death”, pri čemu se isprve čini da će ciparska redateljica Stelana Kliris napraviti “twist” kad Allman upozna Melinu (Ali Fumiko Whitney), mladu lokalku talentiranu za pjevanje, tj. da ćemo gledati njihovu ljubavnu priču.

Međutim, u prvom planu je Allmanova romansa s njezinom majkom, liječnicom Siom (Agni Scott), s kojom je nekoć imao nešto, stoga eto prilike da opet zapale stare iskre i obnove ljubav. Romansa je predvidljiva svakome tko je pogledaj barem jednu romantičnu komediju u životu, a redateljica radi malo toga da izbjegne formulaičnost filma uvođenjem ponekog iznenađenja, slijedeći poznatu priču, friško viđenu i u “Mladenkinoj nevjesti”.

Ponovno povezivanje sredovječnih likova sa starim ljubavima motiv je stvoren za emotivan ljubić, ali filmu nedostaje opipljivih, proživljenih emocija da bi dirnuo gledatelja, kao i kemije centralnog para, pa i uopće šarma i inspiracije, vidljivo i po Allmanovoj pretežno generičkoj hit-pjesmi “Girl On The Beach”.

Ipak, zahvaljujući redateljici “Find Me Falling” ima barem osjećaj za kulturu, mjesto i lokalce poput Melinine bake Marikou (Aggeliki Filippidou) i šefa policije Manolija (Tony Demetriou) koji najavljuje Allmanu da će ga odvesti na “najbolji pastisio kakav je ikad kušao” i odvodi ga u lokalnu tavernu. Ovaj “getaway” filmić može poslužiti svrsi kao priprema za pravi posjet Cipru. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 01:48