StoryEditorOCM
Modasvi ih vole

Vječno popularni dezen: izvucite točkice iz ormara!

Piše PSD.
6. srpnja 2014. - 20:01

Ima li ikoga a da ne voli točke? Taj najvedriji i možda najstariji dezen otkako je mode, nosile su sve generacije, a s obzirom na najavljene trendove na netom završenom pariškom tjednu za iduće proljeće i ljeto, nosit će ih i muškarci. Modna kuća Kenzo je bez imalo suzdržavanja u muškoj kolekciji za proljeće i ljeto 2015. točke raspalila skoro do maksimuma i sve to rasula po svakom muškom komadu robe.

Muškarcima je točke namijenila i kuća Burberry Prorsum, i to još lani za ovu ljetnu sezonu, a koliko su se tome predali pripadnici jačeg spola možemo pogledati oko sebe i.... nećemo ih pronaći. To je zato što su točke ipak kroz povijest mode određene kao ‘ženski’ dezen, pa će trebati vremena da se doista ‘prospu’ u muškom ormaru.

Ali, do tada mi žene i dalje uživamo u vječnom dezenu. Toliko nas veseli da pristajemo na sve verzije i sve veličine kružića. Najnoviju verziju plasirao je Dior u svojoj haute couture kolekciji za aktualnu sezonu. Točkice u njih nisu obojene, nego napola izrezane na jednobojnim tkaninama. Kad je riječ o bijelom materijalu, te ‘diorovske’ točkice su diskretnije, manje vidljive. No, kad su rezane na tamnijoj podlozi, gotovo da se prelijevaju poput ribljih ljuskica. Zaista ljupko i zanimljivo.

Michael Kors, na primjer, na retro kupaćim kostimima u pravilnom ritmu slaže cvjetiće koji u konačnici imaju funkciju točkica. Drugi autori poput onih iz kuće Marni točkice dobivaju perforacijom na koži ili nekom drugom materijalu od kojih izrađuju torbe. U Marniju ‘nacrtane’ krupne točke mjestimično stavljaju i na torbe od neperforiranog materijala. To su učinile i druge kuće za ovu sezonu - Burberry i mnoge ‘manje poznate’ ili one koje svoju publiku stječu u prodajnim lancima, a ne na modnim pistama.

No, prepustimo se uživanju u najklasičnijim, možda i najzavodljivijim točkama. Možemo ih nositi na majicama ili košuljama, a uz njih bez ustezanja posložiti neki ‘kontradezen’, baš kao što to predlažu u Burberryju. Ili onako kako to rade Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Njihova je pak verzija, odnosno primjena materijala i točkica malo romantičnija. Čak i ženstvenija, ali samo u retrosmislu.

Talijanski dvojac je, naravno kao i svih svojih proteklih radnih desetljeća, i s točkama pronašao inspiraciju kod sicilijanskih žena iz nekih... pradavnih vremena. Lake tkanine, a točke bijele na crnom. To je valjda kombinacija koja će nadživjeti i Dolcea i Gabbanu, i nas i našu djecu. I zaista nitko ne može reći da su točke sada u trendu. Nisu sada! One su uvijek trend, a sada se samo podsjećamo da je to tako jer bismo u protivnom mogle zaboraviti kako baš imamo onu crvenu haljinicu na bijele točke, ili bakinu maramu iz pedesetih... ili nedajbože, nemamo ništa od toga. Zato hitno u nabavu točaka!

olgica ivić grizelj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:06