StoryEditor
LjepotaSamo to je potrebno

Ljeti vaša koža pati više nego inače: evo kako ćete izbjeći neugodne iritacije, crvenila i prištiće i vratiti sjaj vašemu licu

Piše PSD
6. kolovoza 2017. - 13:02

Ljeto, more i sunce čine čuda za naš organizam, ali ostavljaju i neželjene tragove na našoj koži i kosi. Najosjetljivije područje je koža lica, koja nas unatoč svoj brizi ovoga svijeta može neugodno iznenaditi pod utjecajem agresivnih vanjskih faktora.

Ljetni osipi i prištići česta su pojava, a uzročnici su razni: najčešće je 'krivac' pojačano znojenje i korištenje neadekvatnih pretjerano masnih krema.

Sunce površinu kože isušuje, a more ju dezinficira, no u dubljim slojevima, tj. u lojnim žlijezdama zna se stvoriti problem i tada je samo pitanje dana kada će se vaša koža 'osuti'. Kako bi izbjegli tu neugodnu pojavu, potrebno je prije ljeta obaviti temeljito čišćenje, ali postoje i neki trikovi koje možemo slijediti za vrijeme ljetnih mjeseci.

 

A post shared by miasun® (@miasunnn) on


1. Pomno odaberite kremu sa zaštitnim faktorom

Dermatolozi upozoravaju na jednu od najčešćih pogrešaka koju ljudi rade kada kupuju kreme za sunčanje. Iako ne biste to pomislili, najgore što možete napraviti za vašu kožu je kupiti vodootpornu kremu. Taj tip proizvoda jači je od uobičajenog, pa ispod nanesenog sloja zadržava prljavštine i višak masnoće, a na taj način čepi pore i uzrokuje pojavu prištića.

Birajte lagane, hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, a nakon kupanja ponovite nanošenje. I ne ograničavajte upotrebu SPF-a samo na sate koje provodite na plaži, zaštita lica od UV zraka potrebna je tijekom cijeloga dana.

2. Izbjegavajte spavanje ispod klima uređaja

Ponekad je ljeti jedini spas u sobi ohlađenoj klima uređajem, pa smo često i u iskušenju da si olakšamo san i provedemo noć bez znojenja. No, spavanje, a i duži boravak pod klimom čini štetu našoj koži.

Klima dubinski isušuje kožu koja postaje gruba, dehidrirana i bez sjaja. Izglednije je da će se takva koža i osuti prištićima, pa stručnjaci savjetuju da se dobro pripremite ukoliko ćete provesti određen broj sati ispod klime.

Osim podrobnog čišćenja i bogatih, hidratantnih krema najvažnije je da pijete puno vode, kako bi nadoknadili gubitak vlage u koži. Birajte proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, glavni sastojak u vraćanju gipkosti i vlage koži.

3. Koristite blagi čistač za lice

Agresivni pilinzi u ovom slučaju mogu više štetiti nego koristiti vašoj koži, pa bi bilo najbolje da odaberete blagu micelarnu vodicu kojom ćete držati višak masti pod kontrolom.

Začepljene pore najbolje ćete riješiti birajući proizvode koji sadrže AHA kiseline, ali pripazite da u tom slučaju prije izlaganja suncu nanesete obilan sloj kreme sa zaštitnim faktorom.

4. Zamijenite pudere mineralnim make-upom

Teški tekući puder za lice samo će vam začepiti pore. Zamijenite ga mineralnim puderom u prahu koji ćete u tankom sloju nanijeti na lice nakon hidratantne zaštitne kreme. Ukoliko ipak koristite tekuću bazu iznimno je važno skinuti šminku s lica prije odlaska na spavanje, a o kupanju i sunčanju s istom nema ni govora.

5. Izbjegavajte prečesto pranje lica

Prečestim umivanjem samo ćete dodatno isušiti kožu lica. Iako mješavina šminke, kreme sa SPF-om i znoja čini vašu kožu masnom, izbjegavajte umivanje više od dvaput dnevno, jer ćete na taj način ogoliti kožu od njenih esencijalnih masti, potrebnih za zdravi sjaj.

Pretjerano pranje može uzrokovati razne iritacije, crvenila i osipe. Isto to učinit će i prečesti pilinzi, pa ovdje u priču ponovno 'upada' blaga micelarna vodica koja je vaš najbolji saveznik po vrućinama.

6. Svaki koktel 'zalijte' čašom vode

Kokteli su nezaobilazan dio svakog ljetovanja, ali šećerni alkohol definitivno ne utječe dobro na vašu kožu. Sirupi koji se koriste u miksanju ovih slatkih pića uzrokuju upale, crvenila i pojavu neugodnih prištića na koži, a alkohol dehidrira čitav organizam, pa tako i kožu.

Stručnjaci zato preporučuju nakon svakog koktela popiti dvije čaše vode, kakao biste vratili hidrataciju vašemu tijelu.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 18:50