Marelice se smatraju vrlo zdravima, a sigurno ste čuli za narod Hunza, na granici s Pakistanom, koji bez sumnje troši najviše marelice u svijetu po stanovniku. Zanimljivo je da njihovi predstavnici ne poznaju bolesti koje muče zapadnu civilizaciju i u pravilu dočekaju duboku starost zdravi i u dobroj kondiciji čak i kada navrše stotu što nije rijedak slučaj.
Znanstvenici koji proučavaju ovaj fenomen za sada se slažu da Hunze svoju dugovječnost mogu zahvaliti upravo marelicama odnosno njihovim sjemenkama koje imaju okus badema kad ih se otvori nakon što se osuše na suncu. Naime, sadrže pravo bogatstvo vitamina B17 odnosno amigdalina, koji dokazano zaustavlja razvoj stanica raka.
Ove se sjemenke mogu upotrijebiti na razne načine ali ih je teško nabaviti u većim količinama. Koriste se u raznim jelima u kojima se inače koriste bademi i drugi oraščići koji se koriste kao nadjev za savijače. Mogu se koristiti i za slana jela, primjerice tako da od plodova, listića bosiljka, tvrdog sira i maslinovog ulja napravimo pesto "genovese", koji se savršeno slaže sa tjesteninom.
Od plodova ovog voća moguće je pripremiti bezbroj jela od raznih pita, peciva i keksa s okruglicama od krumpira sa svježim sirom ili skutom, do kompota, marmelada, likera i još puno toga.
Ako imate obilje marelica vjerojatno razmišljate o kuhanju marmelade. Nju opet možemo iskoristiti na tisuće načina, kao namaz za kruh s maslacem, u plačinkama ili za punjenje krafni u vrijeme karnevala. S njom možemo obilno namazati lisnato tijesto, zamotati ga i ispeći kao jastučiće i ukrasiti polovicama marelica.
Ako marmeladom od marelica namažemo pravu čokoladnu tortu dobit ćemo tortu sličnu slavnoj bečkoj sacherici, koja je kompliciranija za izradu. Zapamtite ovu jednostavniju varijantu. Svježe marelice se odlično slažu sa pistacijama i bademima (ili s košticama iz marelica) što možete isprobati ako napravite slijedeći recept.
Pita od marelica
Za tijesto:
190 g brašna
70 g svježeg maslaca
3 žumanjka
prstohvat morske soli
Za kremu:
15 g maslaca
0,6 dl vrhnja
95 g smeđeg šećera
100 g oljuštenih neslanih pistacija ili badema ili jezgri koštica od marelice
2 jaja
Za ukras:
marelic
nekoliko listića svježe paprene metvice
Ostavite maslac neko vrijeme na sobnoj temperaturi da omekša. Zatim ga na srednjoj brzini miksera tucite toliko dugo dok postane pjenast. Potom jedno po jedno dodajite žumanjke. Zatim postepeno dodajite brašno i prstohvat soli pa brzo zamiješajte da dobijete glatko tijesto. Ako vam se učini da je presuho možete dodati koju žlicu vode, ali nikako više od 4 žlice. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu, oblikujte ga u loptu, stavite u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom, te stavite barem pola sata u hladnjak.
U međuvremenu sameljite pistacije. Model za pite ili veći pleh za pečenje (u tom slučaju sve količine sastojaka prilagodite, ili udvostručite) dobro namažite maslacem, te pećicu zagrijte na 180°C.
Rashlađeno tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte u formu kalupa ili pekača. Položite ga u model i stavite između 10 i 15 minuta u zagrijanu pećnicu.
U međuvremenu pripremite kremu. Dobro izmiješajte omekšali maslac sa šećerom toliko dugo dok se šećer sasvim otopi i počmu se pojavljivati mjehurići, pa dodajte mljevene pistacije i jaja. U smjesu kuhačom nježno dodajte vrhnje i stavite u hladnjak pola sata.
Za to vrijeme očistite marelice i izrežite ih na kriške.Tijesto izvadite iz pećice i počekajte da se ohladi, ali pećicu ostavite uključenu. Na ohlađeno tijesto ravnomjerno rasporedite narezane maerelice i premažite kremom, te vratite još pola sata u pećnicu. Pečenu pitu ohladite, ukrasite svježim marelicama i pospite listićima metvice i servirajte.. Uz fetu ovog kolača izvrsno ide kuglica sladoleda od vanilije ili tučenog vrhnja kojemu ste dodali žličicu burbonske vanilije.
StoryEditorOCM
HranaUkusno i domaće
Recept za dugovječnost: isprobajte pitu od sezonskog voća u čije se dobrobiti kune jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu
20. lipnja 2018. - 19:23
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?