StoryEditor
HranaNije komplicirano

Provedite subotnje popodne u kuhinji s najdražima: donosimo vam tri isprobana recepta za tradicionalne uskrsne slastice, jedan s malim zaokretom

Piše M. G.
11. travnja 2020. - 15:05

Ako niste stigli pripremu uskrsnih slastica dosad privesti kraju, ne očajavajte. Subotnje popodne provedite u kuhinji s najdražima, donosimo vam tri tradicionalna recepta koja ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu, a na svakom su uskrsnom stolu dobrodošla.

Uskrsna pletenica s kajmakom

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera, suhi ili svježi kvasac, izmutite i ostavite sa strane da se digne.

U zdjelu prosijte brašno i dodajte soli po ukusu. Blago umutite dva jaja (ostavite malo sa strane i u to dodajte jednu žlicu mlijeka i kap-dvije ulja kako biste dobili premaz za pletenice, koji ćete koristiti prije njihova pečenja). Umućena jaja dodajte u brašno, potom i ulje, kefir, te uzašli kvasac.

Mikserom zamiješajte tijesto, premjestite ga na radnu površinu i mijesite dok ne postane meko, ali ne i ljepljivo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ne previše kako tijesto ne bi postalo tvrdo.

Tijesto oblikujte u kuglu, blago premažite uljem, vratite ga u zdjelu, pokrijte i na sat vremena ostavite na toplom da se udvostruči. Izvadite kajmak na sobnu temperaturu. Naraslo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na šest jednakih dijelova.

Uzmite dio tijesta, razvucite u pravokutnik i premažite šestinom kajmaka (potrebno je 25 g za svaki dio). Zavijte u rolat, malo ga zavaljajte rukama i ostavite sa strane. Isto učinite s još dva komada tijesta.

Kad ste završili, upletite tri mala rolata tako što ćete sjediniti gornje krajeve, a njihov ostatak uplesti kao pletenicu. Gornji i donji kraj podvijte ispod pletenice. Pažljivo prenesite pletenicu na pleh prekriven papirom za pečenje i pokrijte prozirnom folijom.

Postupak ponovite i s preostala tri komada tijesta, pa upletite i drugu pletenicu.

Pletenice možete peći posebno, ali nije nužno, jer nisu velike i mogu obje stati na jedan pleh. Samo ostavite dovoljno mjesta između, jer će još narasti prilikom pečenja. Obe ih pokrijte i ostavite da miruju 20 do 30 minuta kako bi tijesto još jednom naraslo.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200°C. Pletenice premažite smjesom jaja i mlijeka, pa pospite sjemenkama po izboru. Pecite ih dok ne porumene, oko 25 do 30 minuta. Pečene pletenice ostavite kratko u plehu dok se ne prohlade i pažljivo prenesite na žicu kako bi se do kraja ohladile.

Uskrsna golubica (Colomba pasquale)

Priprema:

Kvasac rastopite u mlijeku u koje ste dodali 1 malu žlicu šećera te ostavite da se diže dok pripremate ostale sastojke. Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom. Dodajte kvasac i redom ostale sastojke. Mijesite mikserom dobrih 5-7 minuta. Tijesto će biti vrlo mekano i ljepljivo. Nikako nemojte dodavati još brašna.

Pokrijte posudu s tijestom i ostavite da miruje dva sata. Ne brinite, neće se sasvim udvostručiti. Na pobrašnjen komad papira za pečenje istresite tijesto kako biste ga lakše prenijeli u pleh za pečenje.

image
Shutterstock

Pobrašnite ruke jer je tijesto dosta ljepljivo, ali nemojte umijesiti puno brašna u tijesto, uzmite tek toliko da možete raditi. Razdvojite tijesto na dva dijela – jednu trećinu i dvije trećine. Od većeg dijela načinite tijelo golubice, a od manjeg dvije kugle tijesta za dva krila. Tijesto stavite u kalup u obliku golubice (u Italiji se mogu naći kalupi od papira za jednokratnu uporabu ili normalni teflonski). Ostavite ponovno na toplom da se diže.

Premažite golubicu bjelanjkom i po želji pospite bademima i krupnim šećerom. Neka miruje dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva. Pecite je na 180 stupnjeva oko pola sata, ili dok ne dobije lijepu, rumenu boju. Prije rezanja je potpuno ohladite.

Sami napravite kalup:

Uzmite jednu dublju posudu od aluminija za jednokratnu upotrebu (idealne mjere su 40x30 cm). U njezinu unutrašnjost, u obliku romba, složite četiri čaše ili šalice vrhovima okrenutim prema dolje. Oblikujte rubove posude oko čaša dok ne dobijete oblik golubice sličan originalnom teflonskom kalupu. Papir za pečenje namočite u vodu, ocijedite i njime obložite kalup u kojemu ćete peći tortu.

Torta od mrkve

Priprema biskvita:

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte šećer i cimet. Sve dobro izmiješajte. U smjesu mikserom (na najmanjoj brzini) lagano ulijte ulje i dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte i naribanu mrkvu, te sjeckane orahe, pa kratko sjedinite najmanjom brzinom miksera.

U okrugli kalup za tortu (promjera 26 cm) položite papir za pečenje i ulijte trećinu smjese. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 45 minuta. Ponovite pečenje još dva puta kako biste dobili tri kore. Neka se dobro ohlade.

image
Shutterstock


Priprema kreme:

Maslac ili margarin sobne temperature izradite s krem sirom. Dodajte kiselo vrhnje, šećer u prahu, ekstrakt od vanilije, sok od naranče i ribanu koricu, te sve dobro sjedinite.

Ohlađene kore premažite kremom, a njome i izvana ukrasite ovu iznimno sočnu i ukusnu tortu. Možete je posuti s još malo sjeckanih ili mljevenih oraha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 08:36