
U tjednu koji je pred nama u suradnji s Tommyjem donosimo vam dašak “Taste the Mediterranean“ gastro festivala. Točnije, njegova kompetitivnog dijela u kojem su snage odmjerili mladi chefovi.
Trebalo je napraviti jelo koristeći namirnice iz košare iznenađenja koje je osigurao partner manifestacije, splitska tvrtka “Tommy”. Ona je već dugi niz godina pratitelj ovakvih i inih događanja u kojima sudjeluje sa svojim provjerenim, domaćim, najkvalitetnijim proizvodima. A što je najbolje, nisu oni samo rezervirani za chefove, ne, ne, tu su na policama njihovih dućana, pristigli s naših polja, farmi, mora...
U “košari iznenađenja” našli su se domaća junetina, bundeva, povrće, začini, gljive... Nakon brzinskog, 15-minutnog dogovora sa svojim mentorima chefovima, kuhari su krenuli u 90-minutni proces kuhanja.
Pobjedu je odnijela mlada chefica Gabriela Filca, koja je po mišljenju žirija najbolje ukomponirala prehrambene proizvode u jedinstvenu gastro simfoniju vrijednu trijumfa na festivalu.
A mi vam danas donosimo njezin recept za čiju je pripremu dovoljno sat i po vremena.
Sastojci:
Recept za 5 tanjura:
- 800/900 g ramsteka
- 500 g hokaido tikve
- 250 g gljiva
- 100 g T! sjeckane rajčice
- 1 cijeli nar
- 2 glavice luka
- 1 češnjak
- 200 ml Zlatan Plavac crvenog vina
- 300 g maslaca
- marinirane masline
- timijan
- Il Casolare ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- papar
- peperoncino
Priprema:
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta.
Očistimo ramstek od žilica i lijepo ga oblikujemo, dobro posolimo i popaprimo.
Stavimo meso u marinadu koja se sastoji od maslinova ulja, češnjaka, timijana, maslina i salamure u kojoj su masline odležale.
Hokaido buču stavimo u pećnicu na 200°C pola sata. Sjemenke tostiramo na laganoj vatri. Koru oblikujemo po želji te pržimo u dubokoj masnoći i poslužimo kao čips.
Infuziramo maslac s peperoncinom koji ćemo dodati u buču koju smo pekli pa zatim razradili u mus.
Ragu od gljiva započet ćemo sa sitno narezanim lukom koji dobro popržimo te dodamo u to gljive narezane na sitne kockice, zatim češnjak te zalijemo crvenim vinom. Iskuhamo do željene teksture, posolimo i popaprimo.
Od nara ocijedimo sok koji stavljamo reducirati kako bi dobio teksturu umaka, posolimo i dodamo malo maslaca.
Meso zapečemo sa svake strane, ovisno o debljini ramsteka.
Zamotamo ga u aluminijsku foliju i pustimo da se odmori. Do tada u tavi kojoj se pekao ramstek dodamo sve što nam je ostalo: žilice od ramsteka, luk, gljive, češnjak, pelate, i to sve dobro popržimo. Zalijemo crvenim vinom te kada vino ishlapi, dodamo malo vode i pustimo da se kuha.
Procijedimo tekućinu te je ponovo stavimo na vatru da se reducira do željene teksture, posolimo, popaprimo i dodamo maslac.
Provjerimo temperaturu mesa te počnemo proces bastinga s češnjakom, ružmarinom i maslacem. Ja sam meso tretirala do 53°C.
Najljepši dio ostaje za kraj, kada sve to treba kreativno složiti na tanjur!!
Sve namirnice potrebne za ovaj recept potražite u najbližoj Tommy prodavaonici.
__________________________________
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.