
Ovih predblagdanskih dana raste užurbanost i briga oko svega što nam treba za proslavu Božića i Nove godine, od ukrašavanja kuće do kupovanja darova, a domaćice i domaćine muči dilema što pripremiti za svečani stol. Najsigurnije je držati se starih recepata, ali mnogi žele i nešto novo, drukčije i možda jednostavnije, čak i jeftinije.
Baš zbog toga su "Tommy" i "Bobis" zajedno sa ŠKMER-om, Kuharskom akademijom u Splitu, priredili tri savršena menija koja je lako napraviti i manje vještijima za štednjakom. Uvjerili smo se gledajući kakvu kuharsku čaroliju postupno izvode chefovi i jedna slastičarka - Marija Lulić, Tereza Alabanda, Željko Neven Bremec, Dragutin Mandić i Petar Vlak. Najvažnija je priprema, znamo svi, a za ovu priliku su svi sastojci stigli iz "Tommyjevih" dućana. Među njima se ističu proizvodi robne marke T! - a kuharima su iz asortimana bili na raspolaganju glatko brašno T!, djevičansko maslinovo ulje T!, suncokretovo ulje T!, kvasina T!, jogurt T!, jaja T! i grožđice T!
"Tommy" je vodeći trgovački lanac u Dalmaciji koji u svojoj ponudi ima domaće proizvode, dnevno svježe voće i povrće, meso i ribu, a više od 70 posto cjelokupnog asortimana su hrvatski proizvodi. U "Tommyju" imaju trajan interes prema domaćim proizvođačima, može se reći da je to strateška odrednica ovog trgovačkog lanca koji zbog tog cilja ostvaruje kontinuiranu potporu domaćoj proizvodnji. U "Tommyju" kažu da suradnju s domaćim poljoprivrednim proizvođačima želi razvijati kontinuirano. Da bi nam dali ukusne prijedloge za svečani blagdanski stol, trebalo je početi sa slanim jelima. Onim glavnim. A svaki chef je predložio drukčiji specijalitet.
Fritule za početak i kraj blagovanja
Još dok su tri chefa tek počela vaditi teće i tave na svojim radnim površinama u prostorijama ŠKMER-a, na drugom kraju su Tereza Alabanda, slastičarka i voditeljica razvoja slastičarstva u "Bobisu" te legendarna chefica Marija Lulić prionule spravljanju fritula. Teško je bilo odvojiti se od ove dvije majstorice, jer ako ste od onih kojima fritule nikad ne ispadnu kako treba, valja pratiti svaki njihov pokret i uvjerili smo se u čemu je tajna, ne samo u receptu, vrelini ulja, nego i u "ruci". A dvije majstorice su to tako lako izvodile i u barem tri sata za kuhalom izbacile toliko fritula da bi mogle nahraniti cijelu hrvatsku reprezentaciju tamo u Kataru. Svaka se fritula topi u ustima, nestaje i vuče na još i još. Pogledajte priloženi recept koji je s nama podijelila Tereza Alabanda, spremite fritule na "Bobisov" način i bit će vam jasno zašto ovih dana svi trče u "Bobisa" kupiti ovu obožavanu slatkariju.
I neka blagdani počnu...
Da bi blagdanski stol bio čaroban i ukusan ovako kako su su ga pripremili ŠKMER-ovi kuhari, treba samo poći u bilo koji "Tommyjev" dućan, uzeti potrebne namirnice koje su nabrojene u ovim receptima i krenuti u pripremu. Za božićnih blagdana obično se okupi obitelj i bliski prijatelji, pa uz najukusnija i originalna jela lijepo druženje i blagovanje ništa ne može poremetiti. Ništa nije ugodnije od ugodnog okupljanja dragih ljudi, emocije su na vrhuncu, a svemu doprinosi i ugođaj koji smo sami pripremili. Uživajmo uz okićenu jelku, lijepo serviran stol s ukusnim i originalnim jelima, drage ljude oko sebe, ugodan razgovor, obiteljske priče, sjećanja i veselje za dane pred nama...