
Okruglice ili knedle mogu se pripremiti i bez krumpira.
Ove su specifične po načinu pripreme: kuhaju se na pari, na gazi zategnutoj preko ruba posude.
Starinski način obuhvaća i preljev od maslaca, šećera i maka, piše Coolinarika.
SASTOJCI:
500 g oštrog brašna Podravka
1 vrećica kvasca instant Dolcela
2 jaja
50 g šećera
sol
kora od limuna
100 g maslaca (ili margarina)
150 ml mlijeka
200 g pekmeza od šljiva Podravka
100 g maslaca za preljev
ZA POSIPAVANJE
šećer u prahu
PRIPREMA:
1. Brašno pomiješajte s instant kvascem. U sredini brašna napravite jamicu, pa u nju stavite stavite jaja, šećer, malo soli, ribanu limunovu koricu, rastopljeni maslac i mlako mlijeko.
2. Najprije pomoću noža izmiješajte sve sastojke i postupno dodajte brašno. Zatim nastavite tijesto mijesiti rukom ili električnom miješalicom.
3. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplome mjestu dok mu se volumen ne udvostruči.
4. Nakon što se tijesto diglo, razdijelite ga na osam jednakih dijelova. Svaki dio malo spljoštite, u sredinu stavite obilnu žlicu pekmeza i oblikujte okruglice, koje ostavite počivati još 20 minuta.
5. Okruglice kuhajte na pari: u široku posudu stavite vodu, pokrijte ju gazom, nategnite i čvrsto zavežite. Kad voda zakipi, na gazu složite 3-4 okruglice, poklopite dubljom posudom iste veličine i kuhajte oko 10 minuta.
POSLUŽIVANJE
Vruće okruglice prelijte maslacem, pospite šećerom i makom koji ste prethodno samljeli.
SAVJET
Parene okruglice možete pripremiti i sa svježim kvascem i to na sljedeći način: svježi kvasac izmrvite, dodajte pola žličice šećera, prelijte s oko 50 ml toplog mlijeka i ostavite stajati na toplom mjestu oko 5 minuta, piše Coolinarika .