StoryEditorOCM
Hranaskradinski jelovnici

Jegulje, dagnje, cipli i tripice: Veljko Barbieri donosi nam četiri vrhunska recepta s mjesta gdje Krka dotiče more

Piše Veljko Barbieri
18. srpnja 2021. - 13:23

U prostoru u kojemu se dotiču rijeka Krka, Prukljan i more smjestio se Skradin, slavna antička Scardona. Kako nam govori reljef na Trajanovu stupu u Rimu, preko Scardone je na svoj pohod na Daciju krenuo i car Trajan, pronašavši u ovom jedinstvenom gradu uporište za pripremu svojeg vojnog pothvata. I tada, u rimskom svijetu, znamenito ulje iz Scardone sasvim sigurno oplemenilo je jelovnike na njegovoj carskoj trpezi. No nije Trajan jedini vladar koji je posjetio Skradin.

U kasnijim stoljećima, privučeni njegovom ljepotom, kao i ljepotom njegova okoliša, Skradin su posjetili i poljski knez Aleksander Sapieha, potom zaljubljenik u prirodu, saksonski kralj Friedrich August, a koncem 19. stoljeća i dugovječni car Franjo Josip. Svi su oni bili oduševljeni Skradinom.

Ipak, nitko od n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:21