A kada nam to i Makarani sami potvrde, tada im doista možemo vjerovati.
A oni kažu kako je gradska dnevna hedonistička ruta do otvaranja "Romane", a bilo je to prije deset godina, završavala u najužem centru grada. Malo pomalo, privučeni mirisom dobre kave, raznim pićima, okusima više od 20-ak dnevnih vrsta torti i kolača, te ljeti na desecima sladoleda, širila se ona sve više u pravcu zapada, prema popularnoj gradskoj plaži.
No možda su tome pridonijele i ručno izrađene praline, još jedna hit-stavka u ponudi popularne makarske slastičarnice.

– Nije da se hvalimo, ali tako često nam u goste dolaze ljudi iz Splita, Omiša, s cijele Makarske rivijere, iz Hercegovine. Kažu nam pritom kako su došli na izlet u Makarsku, a onda i kod nas na slatko. Okrenuti smo ponajprije domaćim ljudima, ponudili smo im uslugu tijekom cijelog dana u raznim formama, ali uvijek u prvi plan izbacujući najkvalitetniju namirnicu.
A pomogao nam je i lijep pogled na more, luku, idealan za fina druženja svih generacija, i naravno uz slatko na tanjuru. Uvijek to na dobro dođe – kaže Božena Utrobičić, voditeljica prodaje, navodeći kako su im ljetni forte, uz torte i kolače, na desetke vrsta sladoleda, među njima i okusa tamne čokolade, raznoraznog voća…
Nema gore stvari nego od vrhunskih slastičara tražiti recept za njihove kolače. Najčešće se oni škrto čuvaju od okoline. No u "Romani" se, na sreću, i na naše iznenađenje, recepture rado podijele i s gostima, voljnima da ih i sami pokušaju pripraviti.
Nama su darovali recepte za njihova tri kolača s vrha top-ljestvice prodaje: tortu od sira, onu nazvanu "70 posto čokolada" i nadaleko poznatu, tradicionalnu makarsku delikatesu, tortu "Makarana".

Na toj top-ljestvici se nalaze i štrudeli koje Makarani vole degustirati uz prvu kavicu, te razne vrste krempita, rolata, torti, kremastih kolača, svadbenih torti na katove, u vrlo često naručivanoj ferrero ili bajadera verziji, velikim hitom u Dalmaciji…
– Imamo vrhunski slastičarski tim koji svaki mjesec izbaci makar jedan novi kolač ili tortu. Bogatstvo ponude je rezultat i stalne edukacije kroz seminare, stručna usavršavanja, učenja od vrhunskih majstora. Zato nam se ljudi i vraćaju, znaju da ćemo im uvijek prije kvantitete dati kvalitetu – veli Božena.
Trend uživanja u slatkom, uz vrhunske slastice i dobru hranu, u Zagrebu osvjedočen otvaranjem pozamašnog broja slastičarnica s izvanrednom ponudom kolača, polako se počeo širiti i na druge gradove. Makarani su takve navike slatkog života rado prihvatili, pa su u svoje uobičajene ritmove ubacili i obveznu pauzu sa slasticom na tanjuru. A kako ona ne bi postala dosadna, u "Romani" već sada za proljeće smišljaju nove proizvode.
– Kod nas uvijek postoji miks tradicije, novoga i mašte. Proljeće nas čeka s lakim slasticama s puno sezonskog voća. Ali uvijek pazimo da u ponudi bude i kolača malo bogatije, teže teksture, kao što su torta "Makarana", tradicionalni ovdašnji kolač od badema i oraha ili karamel torta. A bit će tu još puno toga slatkoga, finoga, ukusnog… – kaže Božena Utrobičić.
Torta od sira![]() sastojci: - kutija keksa - 1/2 maslaca - 6 jaja - 150 g šećera - 1/2 kg krem-sira - limunova korica - tri kisela vrhnja - 30 g šećera - vanilin šećer priprema: Keks samljeti i pomiješati s rastopljenim maslacem, te ga utisnuti u kalup i zapeći 10 minuta na 170 stupnjeva. Sa strane umutiti jaja i šećer, te dodati sir i limunovu koricu. Rasporediti ravnomjerno po ohlađenoj podlozi i peći 40 minuta na 140 stupnjeva. Kada se malo ohladi, premazati s tri razmućena kisela vrhnja, u koje je dodano 30 g šećera i jedan vanilin šećer. |
Torta '70% čokolada'![]() sastojci: krema - pola litre vrhnja za kuhanje - 125 g maslaca - 50 g šećera - 0,5 kg tamne čokolade biksvit - 3 jaja - 1/2 praška za pecivo - 100 g brašna - 50 g kakaa - 15 g šećera priprema: Pomiješati sastojke za biskvit, smjesu staviti u kalup i peći 15 minuta na 160 stupnjeva. Dok se hladi, pripremiti kremu. Za kremu treba u vrhnje za kuhanje staviti maslac i šećer, i kuhati dok se maslac ne rastopi. Maknuti s vatre i dodati čokoladu i tako vrelu kremu preliti na već pripremljeni hladni biskvit. Ohladiti. |
Torta 'Makarana'![]() sastojci: biskvit - 3 jaja - 30 g šećera - 200 g glatkog brašna - 1/2 maslaca - decilitar mlake vode fil - 8 jaja - 1/2 kg šećera u prahu - prstohvat mješavine začina za kolače - 1/2 kg mljevenih badema - 100 g mljevenih oraha priprema: Tijesto za biskvit pripremiti dan ranije i čuvati ga do pripreme u hladnjaku. Može tako stajati i nekoliko dana. Priprema se na način da se izmute jaja i brašno, te polako dodaju ostali sastojci. Razvaljati ga, manji dio otkidati, i od njega napraviti trakice dužine kalupa, širine oko 1,5 cm, koje će se staviti na vrh torte, nakon dodavanja fila. Ostalim dijelom tijesta napuniti dno kalupa, malo ga podići uz njegove stijenke. Fil pripremiti tako da se pjenasto umute jaja i šećer u prahu. Zatim im lagano dodavati ostale sastojke i sve dobro sjediniti. Fil preliti preko tijesta, na vrhu mu staviti pripremljene trakice i po želji blanširane bademe. Peći na 125 stupnjeva 1 sat i 15 minuta. Ohladiti. |