StoryEditorOCM
HranaBudućnost prehrane

Znanstvenici proizveli 'hranu od zraka': proteinski sastojak nalik je namirnici koju jedemo na dnevnoj bazi i nema nikakav okus; Može li otkriće izazvati kolaps stočne industrije?

9. siječnja 2020. - 15:05

Finski znanstvenici koji proizvode proteine "od zraka" kažu da će za deset godina cijenom konkurirati soji. Taj se protein proizvodi od bakterija iz tla koje se hrane vodikom izdvojenim iz vode uz pomoć električne, odnosno solarne energije. 

Znanstvenici vjeruju da, ako se električna energija može stvoriti od sunca i vjetra, postoji mogućnost i za proizvodnju hrane koja ne bi negativno utjecala na klimu i ne bi imala učinak stakleničkih plinova.

Ostvarenje njihovih snova moglo bi pomoći svijetu da riješi brojne probleme povezane s poljoprivredom.

Proteinski sastojak nalik brašnu

Radi se o visoko proteinskom sastojku, nalik brašnu, koji sadrži 50 posto bjelančevina, 5 do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata. Navodno izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna, a mogao bi,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:39