StoryEditor
Gastrozeleni ponedjeljak

Zdravije ne može: ovo su savršeni obroci za vaše školarce

Piše PSD.
5. listopada 2015. - 16:14
Uzbuđenje oko ulaska u novu školsku godinu zasigurno već pomalo jenjava kako za učenika tako i za roditelje, ali briga oko onih praktičnih stvari vezanih uz svakodnevni život đaka nikada zapravo ne prestaje.

Što će moje dijete jesti prije odlaska u školu? Što tijekom marende? Trebam li mu zabraniti da se trpa slatkišima i grickalicama koje obožavaju gotovo sva djeca?

Upravo razmišljajući o odgovorima na ova pitanja u današnjem izdanju "Zelenog ponedjeljka" donosimo vam tri recepta Mihaele Devescovi, autorice popularne kuharice "Sirova hrana" i urednice istoimenog bloga.

Prije polaska u školu kaša od heljde zaslađena voćem za Mihaelu se denintivno čini punim pogotkom, a čips od kelja mogao bi poslužiti kao idealna zamjena za sve one nezdrave, preslane, masne, pržene grickalice koje se često konzumiraju tijekom velikog odmora.

Čips od kelja jedan je od posljednjih trendova u raw food gastronomiji, ali i inače, a ono što je najbolje - pripremiti ga možete bez po muke i sami. Ipak, nužan će vam biti dehidrator za hranu, a njega je danas posve lako naći, i ne manje važno, po vrlo popularnim cijenama (već za 200-tinjak kuna) u većim trgovačkim lancima.

Po povratku kući svog đaka, za uspješan dan u školi, možete nagraditi u vlastitoj kuhinji spravljenom čokoladom koju zahvaljujući različitim kalupima možete oblikovati u djeci zanimljive oblike.

Ovo su, dakako, tek neka od mogućih rješenja, a mnogo više zdravih raw food ideja od Mihaele možete naučiti ako se prijavite na njezinu radionicu koja će se u Splitu održati 13. studenog u cafe bar pizzeriji "Didovo zlato".

- Radionica je zamišljena tako da se uz ležernu atmosferu, kroz razgovor i zabavu, nauči više o nutritivnim vrijednostima pojedinih namirnica i njihovoj pripremi u raw food varijanti - kaže nam Mihaela, precizirajući kako će polaznici svladati pripremu doručka s heljdom, musslea, njoka od bundeve, umaka od vrganja, mariniranog povrća, divlje riže, miso juhe, zdravog čipsa te torte od vanilije i čokolade.

Više informacija o radionici moguće je dobiti na broj 091/64 64 646.

 Siniša Jović, foto: Nikola Matić

Čips od kelja (s okusom paprike)

Sastojci:

- kovrčavi kelj ili raštika
- 1 crveni luk
- 2-3 mrkve
- 2-3 crvene paprike
- ¾ šalice badema
- malo soli
- papar
- kurkuma
- cayenne paprika

Postupak:

Kelj najprije otrgnite na veće komade i odvojite od petiljke, što znači da koristite samo zeleni dio, te ga dobro operite.
Ostale sastojke miksajte u blenderu do guste kreme te umasirajte u kelj dok kelj ne postane kao uvenuo.

Kelj posložite po ladicama i listovima dehidratora, te sušite na 42 stupnja 8 do 10 sati. Najbolje ga je staviti sušiti navečer, pa ujutro imate gotovi čips.

Čuvatajte čips u hermetički zatvorenim posudama ili zdjelama jer poprima vlagu, a ako poprimi vlagu neće biti tako hrskavi i ukusan. Ipak, ako vam se to dogodi čips samo stavite nazad u dehidrator i opet će biti odlično hrskav.
Doručak od heljde



Sastojci:

- 1 šalica heljde, namočene u vodi preko noći
- 1 banana
- 1 kruška
- 1/2 šalice badema ili lješnjaka
- malo cimeta

Postupak:

Namočite heljdu pa je dobro isperite i ocijedite. Narežite voće i dodajte u heljdu pa sve dobro izmiješajte. Bademe smiksajte u sjeckalici te dodajte u smjesu. Po želji zasladite agava sirupom ili svježim datuljama.
Tamna čokolada (100% kakao)



Sastojci:

- 200 g sirovog kakao maslaca
- 4 žlice sirovog kakaa u prahu
- 7 žlica kokosovog šećera (prethodno smiksanog u mlincu za kavu ili vitamix suhoj posudi)

Postupak:

Prvo otopite kakao maslac u vodenoj kupelji ili u dehidratoru. Kada se kakao maslac otopio stavite ga u vitamix posudu sa ostalim sastojcima, te miksajte na najjačoj brzini. 

   
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 09:11