StoryEditor
GastroVinski podrum

Vinsku feštu ni kiša nije razvodnila: zavirite na drugi dan sajma koji je okupio brojne Splićane i ljubitelje dobre kapljice iz regije

Piše Lenka Gospodnetić
18. svibnja 2019. - 22:10

Ima li ljepšeg načina da se provede memljiva, kišom poškropljena subota od odlaska u bezvremenski ambijent Dioklecijanovih podruma u Splitu, uz biranu vinsku kapljicu, fine zalogaje i simpatične ljude koji dijele slične afinitete? Ma nema!

Svi koji su odlučili, dakle, vlažne štekate na Rivi zamijeniti carskim odajama, "uboli su u sridu", ali ne u srijedu, nego u subotu, drugog dana održavanja ugledne vinske smotre koja je privukla posjetitelje i izlagače iz cijele Hrvatske, kao i iz inozemstva; ćakulalo se, grickalo, degustiralo i nazdravljalo, a ugodan spontani susret upriličilo je ispred "oltara" Matuško vina fino društvance iz Šibenika, odnosno s Čiova.

 

Vlaška sorta

Naime, Sara Batur Trlaja iz Krešimirova grada i mladi Mislav Domić s Čiova, inače kolege s fakulteta i oboje magistri agronomije-smjera vinarstvo iz Zagreba, susreli su se tamo gdje ih i srce i profesija vuče.

Sa mnom je i suprug Tomislav Trlaja, ali on nije iz naše struke, geodet je – približila je Sara uz čašu finog rosea, koji joj je nalila susretljiva Matuškova asistentica Helena Skelin.

Dvije šarmantne dame: Saša Ružić i Mladenka Meštrović iz Zagreba, svoje su nepce, pak, razveselile pjenušcem uglednog vinara Peraka iz Kutjeva, a društvo su im pravila dva kavalira: Zlatko Leko i poznati splitski poduzetnik Neven Kulušić. Potonji je također kušao nekoliko vinskih uzoraka, no ipak se, umjesto bocama, za doma odlučio opskrbiti finim suhomesnatim proizvodima, salamama i kulenom.

Zanimljivo je da je na štandu Kaštelanina Ivana Kovača zvanog Matela, koji trenutno jedini u Hrvatskoj ima "Vlašku sortu" (službeni naziv vina, nap.a.), u njoj uživao njegov kolega, vinar Boris Drenški (Bodren vina), s Huma na Sutli.

- Naša su specijalnost desertna, ledena vina, ali moram reći da je ovo "Vlaško" jako intrigantno – zadovoljno je mljacnuo Drenški.

Među zadovoljnim vinarima koji imaju dobro iskustvo s programom Vinska omotnica, gdje je na snazi novo programsko razdoblje s poticajnim mjerama za vinogradare i vinare, a o čemu se govorilo na istoimenoj radionici u Podrumima, izdvojili smo Magdalenu Plančić, kćer čuvenog hvarskog vinara Antona Plančića, koji su ne samo zdušno prionuli obnovi autohtonih sorti u otočkim vinogradima, nego i unaprjeđenju tehnologije koja će taj božanstveni nektar dovesti do savršenstva.

Šarmantne sestre

Jednako dobro iskustvo bilježe i šarmantne sestre Sibila i Kinga Kolar ispred zaštićenog brenda "Suza Baranje".

- Ove smo godine najponosnije na naš sauvignon, a inače uz vinarstvo u malenom mjestu Suzi u srcu Baranje radimo i turizam; imamo restoran i kušaonicu vina, te sobe i kamp okićene četirima, odnosno trima "suncima", što je ekvivalent za zvjezdice u kategorizaciji – informirala nas je šarmantna Sibila Kolar iz marljive baranjske obitelji koja je iskoristila poticajna sredstva "Vinske omotnice" te pohvalila rečeno iskustvo kojim će postati još i bolji.

Poznati splitski somelijer Damir Slavković u društvu mladog chefa Matea Pavića, pak, krijepio se kapljicom coronike malvazije ispred štanda distributera Edika. Premda "kuhan i pečen" u vinu, Slavković smatra da uvijek treba učiti, kušati, istraživati, a tu je svim posjetiteljima od velike pomoći bila i tradicionalna Vinska škola, radionica poznatog dvojca Alena Gulana i Siniše Koceića, koji već niz godina posjetiteljima sajma, Splićanima i prijateljima neumorno približavaju abecedu vinarstva i male vinske tajne gdje su "doma". Ma, kao da im je bačva kolijevka bila!

Svoj je omiljeni "napitak" u čaši maraština na štandu Vina Sladić našla, pak, rasna plavuša Milena Letica iz Podgore. Ona nije puno trošila riječi, nego je svoj doživljaj bijelog vina "Sladić" komprimirala u izjavu: ekstra!

"Ekstra" je, pak, bilo i na bezbrojnim drugim štandovima, gdje se moglo popiti bijelo, crno, pjenušavo i rose, "ugristi" i slano i slatko, ali i na uzbudljivim i poučnim radionicama.

Ljepotice s Korčule

Jedna od intrigantnijih radionica održana je prvog dana sajma "Vinski podrum", naziva "Lijepa vina ženskih loza Kočule – od cetinke do grka", na kojoj su govorili dr. Goran Zdunić i predsjednik Udruge korčulanskih vinara Nikola Mirošević.

Riječ je o premijernom predstavljanju desetak novih vina s naglaskom na nekoliko cetinki; naime, raritet je, malo poznat široj javnosti, da loza ima samo ženski cvijet. A upravo tri takva rariteta rastu na našoj Korčuli, i riječ je, uz spomenutu cetinku, i o zlatarici blatskoj, "majci pošipa", te grku, koji je u stvari "grkinja". Osvježavajuća vina za ljeto, kao i moćna grk(inja) izazvali su izniman interes posjetitelja, a kako su u lozama od Blata do Lumbarde izostali jedino velolučki lokaliteti, u znak kompenzacije se na kraju radionice unisono zapjevala "Vela Luka"...

Plavci za elitno društvo

Ništa manje zanimljiva nije bila ni radionica "Utjecaj različitog vremena berbe na vina plavca malog" na kojoj je govorio mr. sc. Josip Volarević, inače pred doktoratom upravo na rečenu temu. Kušali su se plavci koji inače nisu u prodaji, a uzorci za elitno društvo na vinskoj smotri, odnosno radionici nikli su na vinogradima Komarne preko puta Pelješca; riječ je o dvije različite berbe u godini uz još tri maceracije, što označava proces odležavanja na, pazite, kožici... Tko je imao privilegiju poslušati radionicu/predavanje, saznao je više korisnih detalja.

Od zlatnog Badela do Šibenske renesanse

A dok su u subotu mnogi jednostano pili, šetali i guštali, drugi su marljivo pohodili radionice i učili; od Vinske omotnice APPRRR-a do "Badel 1862: 15 godina Korlata".

E tu se opet moramo "fermat" jer rečeno predavanje uglednog znalca Mladena Zrna zaslužuje posebnu pozornost. Naime, riječ je o petnaestom rođendanu impresivnog Badelova vinograda na Korlatu kod Benkovca, gdje rastu internacionalne sorte u najboljem obliku! One daju vrhunska vina, štoviše, najprodavanija u Hrvatskoj, k tomu ovjenčana svjetskim nagradama; izdvajamo onu s londonskog "Decantera" (zlato) kao i priznanja "Red dot" za dizajn etikete.

K tomu, na "Vinskom podrumu" održana je i radionica Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Split: znakovi kvalitete "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta" - jamstvo uspjeha, potom ona u režiji udruge Plavac mali Pelješac-novi plavci s Pelješca, dok je o "Renesansi šibenskih vina i vinograda" govorio Ante Sladić uz akviziciju nekoliko šibenskih vinara, svjedočeći o obnovi autohtonih sorti: babić, maraština, lasine, plavine, debita... Novi život starih loza i novo/starih vina uz gutljaje prisnažuju da Šibenik nije "crna rupa" vinarstva, nego područje koje, s tridesetak novih vinara, postaje sve konkurentnije na zahtjevnom tržištu.

Kad bijelo postane rose...

Svakako je vrijedno spomenuti i radionicu "Klima se mijenja - plavac mali rađa značajno ranije, koje je optimalno vrijeme berbe", a koja se donekle nadovezala na onu od prethodnog dana. Na ovoj "klimatskoj" govorili su agrometeorolog Marko Vučetić i dr. sc. Ana Mucalo, dakle o poveznici klimatskih promjena i vinograda jer je kroz sustavno praćenje utvrđeno da plavac mali i graševina, kao i još neke sorte, dozrijevaju znatno ranije. K tomu, na kontinentalnom dijelu Lijepe naše zamijećeno je i da bijela vina sve više "vuku" na rose, a dr. Mucalo govorila je i o optimalnom vremenu berbe plavca malog, dakako, uz kušanje raznih plavaca...

Sve u svemu, najvažnije je bilo, nakon mnoštva divnih gutljaja, izbjeći policijske plavce kako ništa ne bi pokvarilo savršeno proveden dan na vinskoj smotri u Dioklecijanovim podrumima!

 

#VINSKI PODRUM

Izdvojeno

07. srpanj 2020 05:45