StoryEditor
GastroNaoko jednostavno

Uz ova tri pravila dobit ćete najbolja 'frigana' jaja u par sekundi i to na 'zabranjenom' ulju: zaboravite na predrasude, zapravo je vrlo zdravo

Piše J. V.
8. ožujka 2019. - 21:28

Jedna od onih univerzalnih namirnica koje možete jesti u svako doba dana, iskombinirati ju kako želite, a uz to "upada" i u svaku dijetu, svakako su - jaja. Od "paleo" načina prehrane, preko vegetarijanskog pa sve do "keto", jaja su dozvoljena i poželjna na meniju, a vrijede kao kvalitetan izvor proteina.

Po jednom kuhanom jaju, naime, možete unijeti čak 7g proteina, a uz to sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za zdravlje organizma.

No njihovo kuhanje ipak zahtijeva određeno vrijeme, još ako ih preferirate hladnije, ne čine baš najzahvalniji "brzi obrok". Iz tog razloga velika većina ih jednostavno baci na tavu - postupak traje svega nekoliko minuta, a u to ubrajamo i proces teškog podizanja s kauča kako biste si pripremili kvalitetan obrok.

A unatoč predrasudama koje vladaju kada je prženje u pitanju, jedan od najboljih načina za brzinski "pofrigati" jaje je upravo onaj na maslinovom ulju, piše Brit.co.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott Gregory Thomas (@grillinfools) on

I možete zaboraviti na zablude da je u tom slučaju jelo "kancerogeno", pišu. Dokazano je kako takva svojstva sadrži samo ona hrana koja je duboko pržena u maslinovom ulju, dok se uobičajeno prženje dozvoljava - ova vrsta ima nešto niži stupanj vrenja, ali to ne igra veliku ulogu kada je u pitanju brzinsko pripremanje jaja na oko.

No čak i u ovom naoko jednostavnom postupku postoji nekoliko smjernica kojih bi se trebalo pridržavati za što bolje i ukusnije rezultate:

- prije prženja držite jaja neko vrijeme na sobnoj temperaturi

- dovoljno je 30 sekunda zagrijati maslinovo ulje i ono je spremno za "ubacivanje" jaja

- kad primijetite da je bjelanjak poprimio boju i da su rubovi postali hrskavi, jaje je gotovo - žumanjak će tad ostati gotovo tekuć, ali to je i cilj

Izdvojeno

29. srpanj 2020 00:06