StoryEditor
GastroVruće je

Ukusno pečeno jelo za par kuna: mnogi ih zanemaruju, a i kad ih spremaju, rade greške; Stavljate ulje na početku pečenja? Promislite ponovno...

Piše J. V.
3. srpnja 2019. - 16:31

Pečeni krumpiri često se, sasvim neopravdano, trpaju u isti koš s nutricionistima omraženim pomfritom natopljenim uljem. No ne samo da ne mora biti tako, već od ove jeftine namirnice (krumpira) možete napraviti pečenje za cijelu obitelj, ponuditi im zdrav obrok, koji je uz to i jeftin. 

Sve ovisi o načinu pripreme, količini ulja i vrsti začina koje koristite. Kad pripremate jelo kod kuće, imate i taj luksuz da znate koje ste točno namirnice koristili, kojega podrijetla i koliko se dugo vaš obrok "krčkao". Zaista nema razloga da u pripremu ukusnih i zdravih priloga ne uključite krumpire.

Iako im neki zamjeraju veliku količinu škroba, krumpiri sadrže i brojne druge nutrijente potrebne kako bi ljudski organizam pravilno funkcionirao, piše Healthline.

Kuhani krumpir na 100g:

Kalorije: 87

Voda: 77%

Proteini: 1,9 g

Ugljikohidrati: 20,1 g

Šećer: 0,9 g

Vlakna: 1,8 g

Masti: 0,1 g

No ne samo da je nutritivna slika prilično zadovoljavajuća, krumpiri spremljeni u pećnici mnogima su još od djetinjstva omiljeno jelo. Pripazite ipak na ove pogreške prilikom pripreme, kako biste bili sigurni da će iz pećnice izići mirišljavi, izvana hrskavi i ukusni.

Nitko ne voli zagristi sirovi krumpir, a ni zagorenu koru. Health donosi savjete za sve ljubitelje, naročito one koji ih pripremaju čitave, zajedno s korom. Ove greške nikako ne dolaze u obzir:

1. Niste dovoljno dobro osušili krumpir

Svakako ih morate oprati, tu nema dileme. No ako krumpir ostane vlažan prije ulaska u pećnicu, ne očekuje vas baš neka gozba. Tijekom pečenja, naime, voda prodire u unutrašnjost i glavni je krivac za nedovoljno zapečenu i bezukusnu koricu.

Važno je i da, ukoliko krumpir pečete čitav, probušite koru na nekoliko mjesta. Rijetki su slučajevi eksplozija ove namirice u pećnici, ali bolje spriječiti...

2. Omotali ste krumpir folijom

Iako će i neki kuhari reći kako vas od savršeno pečenog krumpira dijeli tek upotreba folije, zapravo nije tako. Folija će, ako ništa drugo, uništiti i posljednju mogućnost za hrskavom koricom.

Tajna je pak u omjeru dehidracije i rehidracije, a ako se krumpir peče unutar folije, vlaga samo cirkulira nazad u koru, čineći je bezukusnom i natopljenom. Stoga, bez zamatanja!

3. Pećnica je prevruća

Na niskoj temperaturi i bez žurbe - zlatna je kombinacija kad je u pitanju pečenje krumpira. Ako imate vremena, idealno bi bilo peći ih na 150 stupnjeva oko 90 minuta; ako ste pak u stisci s vremenom, povećajte temperaturu i smanjite vrijeme pečenja.

Ni ne pomišljajte na temperaturu višu od 200 stupnjeva. Ako je čitav smisao savršeno pripremljenih krumpira ukusna korica i meka unutrašnjost, time ste obje opcije prekrižili.

4. Začine i ulje ste stavili na početku

Ako na početku pečenja krumpir utrljate u začine i ulje, sol bi mogla jednostavno skliznuti, a kožica ostati kuhana. Pred kraj pečenja premažite krumpir uljem i začinite ga solju, a nakon toga vratite u pećnicu još desetak minuta.

5. Pustili ste krumpir da se ohladi prije rezanja

Kao potpuna suprotnost mesu, krumpir bi se odmah po pečenju trebao prerezati. Ako to ne učinite i ne pustite nakupljenu paru vani, voda će natopiti unutrašnjost krumpira i učiniti ga gumenastim i bezukusnim.

Nakon što ste ga prerezali, krumpiru možete dodati dodatne začine, umake i ostale dodatke.

Izdvojeno

27. srpanj 2020 22:00