StoryEditor
GastroIZ PRVE RUKE

Ukućani vam izbjegavaju tikvice jer su im bezukusne? S ovim receptom ćete ih oduševiti. ‘Gondole‘ se mogu puniti na razne načine, ovo je naš favorit

Piše Marijana Klarić
7. srpnja 2020. - 16:19
Ovako punjenim tikvicama nemoguće je odoljeti. Hladni umak od šalše točka je na ”i”

Kao što su plaže, sike i maestral zaštitni znakovi svakog ljeta, u gastronomskom smislu ta pozicija nedvojbeno pripada tikvicama, kojih je sada u izobilju u našim vrtovima, kao i na bancima tržnica, te policama supermarketa.

Na dalmatinskim stolovima nedvojbeno je najzastupljenija varijanta na "lešo", s krumpirićima i začinjenima tek solju, paprom, lukom i maslinovim uljem, no ni ostale verzije, poput pohanih "polpeta" ili kolutića pečenih na žaru (gril tavi) nisu nepoznanica na našim dnevnim jelovnicima, naprotiv.

image
Ilustracija/AFP


No neminovno se dogodi i onaj moment kad u hladnjaku gledamo u 3-4 dojmljiva primjerka vrste, no nemamo ideju kako bi ih ovaj put mogli obraditi.

Posebno kad imate problema s ukućanima koji se žale da im je dosta onih "u ritko i u plitko", te da bi rado "i u nešto zagrizli", recept kojeg vam danas donosimo pokazat će se kao sjajno rješenje.

Riječ je o "gondolama od tikvica" ili lađama", kako se također naziva jelo za kojeg se ovo povrće izdubljuje, pa se puni istim isjeckanim na sitne kockice u kombinaciji s ostalim nadjevima po guštu.

Uspješna kombinacija je ona sitno sjeckane pancete, komadića tikvica i rajčica ili šalše, a mi smo se odlučili na verziju s mljevenim mesom, ovaj put purećim.

image
Ilustracija/AFP


Recept je jednostavan i priprema kratka, a rezultat niskokalorični ljetni obrok kojeg će i najmlađi rado jesti, a može poslužiti i kao sjajan lagani ljetni obrok uz druženja s društvom.


Potrebno vam je:

3-4 tikvice srednje veličine

2 kapule (crveni luk)

500 grama mljevenog mesa po izboru

šalica riže arborio

2-3 rajčice srednje veličine

češnjak

peršin

sol

crni papar

mljevena crvena paprika

maslinovo ulje



Postupak:

Tikvice operite i uzdužno prepolovite. 

Izdubite im sadržaj, oprezno da ih ne razbijete, malim nožićem i žlicom. Izvađeno "meso" od tikvica izrežite na kockice.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

U posudi izdinstajte kapulu na maslinovom ulju razblaženom toplom vodom (da minimalizira štetne spojeve kod zagrijavanja) ili, ako vam je draže, na maslacu. Vodite računa da ne zagori.

Dodajte mljeveno meso i kockice rajčica, podlijte toplom vodom ili jušnim temeljcem, dodajte začine (češnjak, peršin, sol, papar, crvenu papriku) i lagano kuhajte. Dodajte kockice od tikvica. Kuhajte dok se tekućina ne reducira.

U lim za pečenje posložite izdubljene gondole od tikvica i punite ih pripremljenom smjesom mljevenog mesa.

Na kraju izribajte po vrhu sir po želji. Osobno sam koristila ementaler.

Na dno lima ulijte malo vode, pa sve poklopite alufolijom i stavite u pećnicu.

Nakon 10-ak minuta skinite alufoliju (postupak pomaže da tikvice omekšaju) i nastavite peći još 10-15 minuta.

Uz ovo jelo sjajno pristaje ohlađena šalša kao umak, svježa salata i čaša dobro ohlađenog bijelog vina. U slast.

Od probave do libida


Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori, pa je nemojte guliti, posebno ako je riječ o domaćim primjercima iz vlastitog vrta.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa, savjetuju na stranici Alternativa za vas.

#TIKVICE#GONDOLE OD TIKVICA#LAĐE OD TIKVICA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 17:37