StoryEditor
Gastrovinski podrum

U Dioklecijanovim podrumima kušajte 300 najboljih vina Hrvatske

Piše PSD.
19. svibnja 2015. - 15:11
Tristo najboljih vina Hrvatske, istinskih perjanica Lijepe naše moći će se kušati idućeg vikenda 22. i 23. svibnja na manifestaciji Vinski podrum što je u milenijskom impresivnom prostoru Dioklecijanovih podruma organizira Slobodna Dalmacija.

Uz podršku i pomoć suorganizatora Udruge dalmatinskih vinara Vino Dalmacije velika fešta u slavu kulture vina događa se evo treću godinu zaredom.

Opet na samom početku ljeta Bakho stiže u Dioklecijanove podrume, a kakvu dotu nosi – sigurno bi ga i Dioklecijan dobrodošlicom dočekao.

Kroz predavanja, promocije knjiga o vinu i radionice, kušanje vrhunske kapljice ljubitelji vina i vinski radoznalci saznat će i kušati puno novoga.

Što nudi ovogodišnji Vinski podrum? Splićani i njihovi gosti moći će se uvjeriti u poseban šarm pravog mozaika vina Lijepe naše.

Od vrhunskih istarskih malvazija do izvanredne malvasije dubrovačke, od svjetski nagrađivanih graševina i elegantnih merlota i pinota sa sjevera Hrvatske, iz Podunavlja, Iloka, okolice Vukovara, Baranje i Slavonije do legendarnih peljeških dingača.

Od ledenih vina Bodrena iz Hrvatskog zagorja do raskošnih prošeka Dalmacije...
Uz brojne istarske vinare, koji i ove godine izlažu zajedno, moći će se kušati i vina Capo čija vina nose imena zvijezda ili zodijačkih znakova. Prošetajte od chardonnaya Libra do pinota Gemini i dalje sve do Taurusa i Ariesa.

Kvarner predstavljaju ponosni Krčani iz PZ Vrbnik sa svojom lepršavom autohtonom žlahtinom, vinom sorte rođene baš na ovom otoku.

O posebnosti vina Zadra i njegovog zaleđa svjedoče PZ MasVin sa cijelom paletom svojih po svijetu nagrađivanih vina, ali i Badel 1862 kroz svoj izvanredni Korlat, vino rođeno u kamenim vinogradima Benkovca koje je od Verone do Bruxellesa po svijetu osvojilo gotovo sve što se osvojiti moglo.

O Šibeniku svjedoče vrhunski moćni babići iz kamenih vinograda Primoštena. Na Vinski podrum u Split donose ih veliki meštri vina iz velike stare šibenske vinske kuće Vinoplod i nove ambiciozne i vrijedne Suhe punte.

Izazovne priče

Boje Kaštela svojim vrhunskim vinima crljencima, plavcima i babicama, ali i internacionalnim sortama branit će vinari Neven Vuina, Jakša Bedalov i Ivan Kovač Matela te Dražan Krolo, a Omiš se ponosno predstavlja vrhunskim pribidragom Nikše Mimice.Vinari okupljeni u Udrugu Cvit razgovora ispričat će kroz svoja vina novu izazovnu priču Imotskoga od kujundžuše do trnjaka i dalje.

Kujundžuša, bijela princeza Dalmatinske zagore zaslužila je na ovogodišnjem vinskom podrumu i posebnu radionicu gdje će se kušati njena ponajbolja izdanja i govoriti o budućnosti koja je čeka. Vinari Pilač, Gašpar i Franić svojim vinima govore o novoj vinskoj eri u Vrgorcu.

S novog vinogorja Komarne dolaze svi vinari koji su ovo najmlađe hrvatsko vinogorje i stvorili. Ponosni na svoje vrhunske plavce, crljenke, ali i pošipe u Podrume stižu Štimci sa svojim brandom Rizman, Ernest Tolj sa sjajnim vinima Saints Hillsa, ambiciozne, nove, vrhunske vinarije Volarević i Poljopromet.

A o čudu malvasije dubrovačke i novim vrhunskim vinima Konavala ispričat će vam konavoski vinar Andro Crvik.

Čaroliju Dingača i Pelješca u Dioklecijanove podrume donose vinari Ivica Radović, Mate Violić Matuško, vinarija Grgić, vinarija Madirazza, PZ Putniković, PZ Kuna i drugi, Makro se pobrinuo da u Split dođu i vrhunski pošipi PZ Čara iz Korčule. Otok Hvar se predstavlja u svom ponajboljem izdanju: vrhunskim vinima Zlatana Plenkovića, Andre Tomića, Ive Carića, PZ Svirče,...

Od Plenkovićevog Gran cru plavca i vrhunskog pošipa preko Tomićevog plavca, Caplara i Hektorovića do Ivan doca PZ Svirče – neće se biti lako odlučiti. Jednako kao što neće biti lako odabrati favorita među perjanicama Jako vina, koji na Vinskom podrumu predstavljaju Brač.O šarmu kontinentalnih vina svjedočit će veliki meštri iz Ktujeva, Belja, Iločkih podruma, vukovarsko-srijemski vinari, pa vinari sa samoborske vinske ceste...

Đir kroz Vinski podrum je toliko šaren, vrijedan i zanimljiv da bi vam dva dana điravanja i kušanja moglo biti i premalo.

I obratite pažnju na radionice, pogledajte program pa odaberite. Hoćete li na onu naslovljenu „Vinski timbar Dalmacije“, na onu o kujundžuši, o eksperimentalnim vinima, o zlatnim vinima Srijema i Slavonije, onu o pjenušcima u Dalmaciji, na malu školu kušanja sira ili na malu školu kušanja vina, na onu koja će vas poučiti o zdravlju i vinu ili...

Zavodljivo šarenilo Vinskog podruma je vama na odabir i gušt.

Više informacija o Vinskom podrumu potražite na vinskipodrum.hr, a ulaznice možete kupiti na našem servisu Croatia Tickets.

 Meri Šilović, foto: cropix  
            


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 20:00