StoryEditor
Gastrovinski podrum

U Dioklecijanovim podrumima kušajte 300 najboljih vina Hrvatske

Piše PSD.
19. svibnja 2015. - 15:11
Tristo najboljih vina Hrvatske, istinskih perjanica Lijepe naše moći će se kušati idućeg vikenda 22. i 23. svibnja na manifestaciji Vinski podrum što je u milenijskom impresivnom prostoru Dioklecijanovih podruma organizira Slobodna Dalmacija.

Uz podršku i pomoć suorganizatora Udruge dalmatinskih vinara Vino Dalmacije velika fešta u slavu kulture vina događa se evo treću godinu zaredom.

Opet na samom početku ljeta Bakho stiže u Dioklecijanove podrume, a kakvu dotu nosi – sigurno bi ga i Dioklecijan dobrodošlicom dočekao.

Kroz predavanja, promocije knjiga o vinu i radionice, kušanje vrhunske kapljice ljubitelji vina i vinski radoznalci saznat će i kušati puno novoga.

Što nudi ovogodišnji Vinski podrum? Splićani i njihovi gosti moći će se uvjeriti u poseban šarm pravog mozaika vina Lijepe naše.

Od vrhunskih istarskih malvazija do izvanredne malvasije dubrovačke, od svjetski nagrađivanih graševina i elegantnih merlota i pinota sa sjevera Hrvatske, iz Podunavlja, Iloka, okolice Vukovara, Baranje i Slavonije do legendarnih peljeških dingača.

Od ledenih vina Bodrena iz Hrvatskog zagorja do raskošnih prošeka Dalmacije...




Uz brojne istarske vinare, koji i ove godine izlažu zajedno, moći će se kušati i vina Capo čija vina nose imena zvijezda ili zodijačkih znakova. Prošetajte od chardonnaya Libra do pinota Gemini i dalje sve do Taurusa i Ariesa.

Kvarner predstavljaju ponosni Krčani iz PZ Vrbnik sa svojom lepršavom autohtonom žlahtinom, vinom sorte rođene baš na ovom otoku.

O posebnosti vina Zadra i njegovog zaleđa svjedoče PZ MasVin sa cijelom paletom svojih po svijetu nagrađivanih vina, ali i Badel 1862 kroz svoj izvanredni Korlat, vino rođeno u kamenim vinogradima Benkovca koje je od Verone do Bruxellesa po svijetu osvojilo gotovo sve što se osvojiti moglo.

O Šibeniku svjedoče vrhunski moćni babići iz kamenih vinograda Primoštena. Na Vinski podrum u Split donose ih veliki meštri vina iz velike stare šibenske vinske kuće Vinoplod i nove ambiciozne i vrijedne Suhe punte.

Izazovne priče

Boje Kaštela svojim vrhunskim vinima crljencima, plavcima i babicama, ali i internacionalnim sortama branit će vinari Neven Vuina, Jakša Bedalov i Ivan Kovač Matela te Dražan Krolo, a Omiš se ponosno predstavlja vrhunskim pribidragom Nikše Mimice.



Vinari okupljeni u Udrugu Cvit razgovora ispričat će kroz svoja vina novu izazovnu priču Imotskoga od kujundžuše do trnjaka i dalje.

Kujundžuša, bijela princeza Dalmatinske zagore zaslužila je na ovogodišnjem vinskom podrumu i posebnu radionicu gdje će se kušati njena ponajbolja izdanja i govoriti o budućnosti koja je čeka. Vinari Pilač, Gašpar i Franić svojim vinima govore o novoj vinskoj eri u Vrgorcu.

S novog vinogorja Komarne dolaze svi vinari koji su ovo najmlađe hrvatsko vinogorje i stvorili. Ponosni na svoje vrhunske plavce, crljenke, ali i pošipe u Podrume stižu Štimci sa svojim brandom Rizman, Ernest Tolj sa sjajnim vinima Saints Hillsa, ambiciozne, nove, vrhunske vinarije Volarević i Poljopromet.

A o čudu malvasije dubrovačke i novim vrhunskim vinima Konavala ispričat će vam konavoski vinar Andro Crvik.

Čaroliju Dingača i Pelješca u Dioklecijanove podrume donose vinari Ivica Radović, Mate Violić Matuško, vinarija Grgić, vinarija Madirazza, PZ Putniković, PZ Kuna i drugi, Makro se pobrinuo da u Split dođu i vrhunski pošipi PZ Čara iz Korčule. Otok Hvar se predstavlja u svom ponajboljem izdanju: vrhunskim vinima Zlatana Plenkovića, Andre Tomića, Ive Carića, PZ Svirče,...

Od Plenkovićevog Gran cru plavca i vrhunskog pošipa preko Tomićevog plavca, Caplara i Hektorovića do Ivan doca PZ Svirče – neće se biti lako odlučiti. Jednako kao što neće biti lako odabrati favorita među perjanicama Jako vina, koji na Vinskom podrumu predstavljaju Brač.



O šarmu kontinentalnih vina svjedočit će veliki meštri iz Ktujeva, Belja, Iločkih podruma, vukovarsko-srijemski vinari, pa vinari sa samoborske vinske ceste...

Đir kroz Vinski podrum je toliko šaren, vrijedan i zanimljiv da bi vam dva dana điravanja i kušanja moglo biti i premalo.

I obratite pažnju na radionice, pogledajte program pa odaberite. Hoćete li na onu naslovljenu „Vinski timbar Dalmacije“, na onu o kujundžuši, o eksperimentalnim vinima, o zlatnim vinima Srijema i Slavonije, onu o pjenušcima u Dalmaciji, na malu školu kušanja sira ili na malu školu kušanja vina, na onu koja će vas poučiti o zdravlju i vinu ili...

Zavodljivo šarenilo Vinskog podruma je vama na odabir i gušt.

Više informacija o Vinskom podrumu potražite na vinskipodrum.hr, a ulaznice možete kupiti na našem servisu Croatia Tickets.

 Meri Šilović, foto: cropix  
            


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 20:00