StoryEditor
Gastrodalmatinska spiza

Trud se isplati i nije teško, lizat ćete prste: pripremite gregadu od ribe od kamena, s ovim receptom nećete pogriješiti

Piše T.S.M.
18. srpnja 2019. - 14:35
vedran_matosic4-031209

Podsjećamo vas (jer sigurni smo da ga znate i volite) na jedno staro dalmatinsko jelo, idealno za ljeto, posebno ako ga provodite u blizini obale jer potrebne sastojke možda možete pribaviti i sami. Riječ je o gregadi, po nekima starijoj sestri nešto poznatijeg brujeta.

Gregada se radi od ribe 'od kamena', krumpira, kapule, luka i petrusimula, a nećete pogriješiti ubacite li koju školjku ili raka. Neki čak vole dodati šipljikavi kamen iz mora, za poseban gušt. Recept je jednostavan, a rezultat itekako vrijedan truda.

Gregada

oko 1 kilogram ribe (škarpina, grdobina, pauk, zubatac, kokot, arbun, šarag, pic...)
isto toliko krumpira
po želji malo školjki, koji škamp
oko pola kilograma kapule
1 decilitar maslinova ulja
1 decilitar bijelog vina
glavica češnjaka
pola vezice petrusimula
sol, papar

Kapulu i češnjak narežite na fetice pa pola količine malo prodinstajte u široj i plićoj teći na pola količine maslinovog ulja. Maknite teću s vatre pa slažite red krumpira narezanog na fete, komade ribe, kapulu i češnjak pa opet istim redom. Na kraju dodajte ostatak ulja, vino, sol i papar pa podlijte vodom, pokrijte i kuhajte na jačoj vatri 20-ak minuta do pola sata. Povremeno protresite teću, ali nemojte miješati. Gotovo je kad je krumpir mekan. Kuhano jelo pospite petrusimulom, a prije posluživanja još malo poškropite uljem.

 

Izdvojeno

23. srpanj 2020 06:35