StoryEditor
Gastroslatki glamur

Teško nam je odlučiti je li slađa ova slastičarnica ili kolači koje nudi

Piše PSD.
25. srpnja 2015. - 12:15
Vijugave kamene ulice Blata na otoku Korčuli osim bogate povijesti skrivaju i jednu slatku, ukusnu tajnu, među upućenim otočanima poznatu kao CakeBox Slastičarnica je to kakvu građani urbanijih sredina, u razvikanim turističkim središtima diljem Europe, mogu tek priželjkivati.

Sa šarolikom ponudom cupcakeova, tartova, domaćih keksa, torta, štrudela, kroasana i drugih ukusnih čudesa nastalih u toj maloj tvornici slastica,Teha Šeparović lako je osvojila simpatije sladokusaca diljem Korčule pa na otoku gotovo da i nema svečanosti bez njezine torte.

Uz veliku podršku supruga i malu pomoć najbolje prijateljice, ova je povratnica iz Južne Afrike u Blato donijela dašak slatkog glamura.



- Nisam nikad mislila da ću jednog dana biti slastičarka. Prvu sam tortu ispekla tek kad sam rodila kćer, samo zato što je to svekrva od mene očekivala. No dobro mi je krenulo pa sam ubrzo počela peći razne slastice.

Kada smo se iz Afrike doselili u Blato kako bismo djeci omogućili što ljepše djetinjstvo, zaposlila sam se u lokalnoj slastičarnici. No to je, ipak, više bio kafić u kojem se mogao pojesti i kolač nego prava slastičarnica, što me je nagnalo na razmišljanje kako Blato treba nešto bolje. Nešto za mame, djecu, bake. Nešto za obitelj.

Stečeno sam znanje uskoro formalizirala u jednoj splitskoj visokoj školi za slastičarstvo pa je vlastita slastičarnica bila logičan sljedeći korak.



Željela sam ponuditi ukusne kolače, koji su uz to i zdravi, tako da u mojim kolačima nema margarina već samo maslac, a i šećer je sveden na minimum, dok su neki posve bez šećera, ili bez glutena. Jaja su uvijek domaća, a i ostale sastojke nastojim u što većoj mjeri nabavljati kod lokalnih proizvođača – kazala nam je Teha.

Ova je svjetska putnica upoznala mnoge daleke destinacije gdje se zaljubila u cupcakeove, koje naziva tortama u šalici i koji su danas zvijezde njene male gastronomske pozornice.

Dojmove prikupljene na putovanjima s lakoćom i zadovoljstvom pretočila je u moderan, ali opet starinski, te pažljivo i ljupko uređen prostor, gdje se posjetitelj osjeća kao u blagovaonici neke elegantne tete koja samo za njega spravlja divne zalogajčiće.

Interijer ove slastičarnice pomno su osmislile Teha i njezina majka, koja je sretnom slučajnošću dizajnerica interijera pa su nježni pastelni tonovi i poneki tirkizni detalj odabrani upravo kako bi stvorili ugodnu i prozračnu atmosferu.

Dominantni lusteri iznad pulta načinjeni su od papirnatih kalupova za cupcakeove, a jedan veliki stol, umjesto više manjih, poziva na neobavezno druženje uz kavu i kolač.

I prostrana vitrina na zidu ima svoju funkciju koja osim ukrasne posjetiteljima donosi mogućnost kupovine raznih kuharica i ukrasnih posuda, ili drugih sitnica vezanih za kolače, a koje, baš kao ni glavninu ponude CakeBoxa, drugdje na otoku nije moguće pronaći.

Među mnoštvom slastica teško je odabrati samo jednu - ali to ni ne morate učiniti. Cupcakeovi su jednako ukusni koliko su i šareni, a njihova zabavna te često duhovita imena na tom dijelu ponude zaokružuju priču koja u svakom odlomku donosi novu, uzbudljivu avanturu.

Ima tu i uobičajenih okusa poput cheesecakea, ali i nešto rjeđih, no provjereno dobrih kombinacija poput tamne čokolade i čilija. Pokoji egzotični tart i poneka raskošna torta sočnome dijelu vitrine dodaju luksuznu notu koja nadmašuje poznata iskustva slastičarnica, dok maštovito ukrašeni i upakirani suhi keksi, te ostale male slastice upravo pozivaju da ih ponesete kući i podijelite s dragom osobom.



Iako Blato nije izrazito atraktivno u turističkom smislu, ova je poduzetnica uvjerena u uspjeh, jer je svega dva mjeseca od otvorenja njihova knjiga narudžbi puna.

Posebnost ponude CakeBoxa prepoznali su i organizatori slastičarskog sajma ˝Slatki gušti˝, pa su Teha i ekipa svoje jedinstvene deserte ovoga travnja predstavili u Zagrebu, gdje su s nogu oborili široku publiku pa toplih preporuka ne nedostaje, a njima se i mi pridružujemo.

tekst i foto: Tanja Giovanelli

Grizli cupcake (za 12 komada)



Sastojci:

1 jaje
1 šalica šećera
1 šalica griza
1 naribana jabuka
1 šalica mljevenih oraha
prašak za pecivo
korica limuna i vanilin šećer

Priprema:

Izmutite jaja i šećer te dodajte ostale sastojke i pecite 30 min na 180 stupnjeva.
Kada se ohlade ukrasite s malo šlaga i pospite cimetom
Jagoda i krema cupcake (za 12 komada)



Sastojci za biskvit:

- 3 jaja
- 90 g šećera
- 90 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo

Priprema biskvita:

Pjenasto istući jaja i šećer pa pjeni umiješati brašno i prašak za pecivo. Peći na 180 stupnjeva 15 minuta

Sastojci za kremu:

-125 ml mlijeka
- 20 g pudinga od jagoda
- 30 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 125 ml vrhnja za šlag
- 1/4 vrećice želatin fiksa
- malo arome jagode
- svježe jagode za dekoraciju

Priprema kreme:

Mlijeko,puding, šećer i vanilin šećer skuhati i ohladiti, pa u ohlađenu smjesu dodati vrhnje, želatinu i aromu. Gotove ohlađene cupcake-e ukrasite pripemljenom kremom i svježim jagodama.
Štrudel od jabuka (za dvije štruce)



Sastojci za lisnato tijesto:

- 1/2 kg brašna
- 1/2 kg maslaca
- 180 ml vode
- 2 žlice ulja
- 1 jaje
- 5 g soli


Sastojci za nadjev:

- 1 kg naribanih jabuka
- cimet
- vanilin šećer
- grožđice
- korica limuna

Priprema:

Tijesto razvaljate na cca 4 mm debljine te napunite nadjevom i oblikujte štruce koje izbodite vilicom. Prije pečenja premažite ih uljem pa pecite na 220 stupnjeva 20 minuta, a zatim još 20 minuta na 180 stupnjeva. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 08:24