StoryEditor
Gastropripazite!

Sve su vam teće 'conkulaste' pa hrana u njima izgori? Ne beštimajte proizvođača, za to ste sami krivi: mnogi rade veliku grešku koja lako upropasti i najkvalitetnije posuđe

Piše T.S.M.
7. studenog 2019. - 10:29
shutterstock_1353213044-1

Događa li vam se često da vam palačinke, omleti, polpete i druga pržena hrana s jedne strane izgore, dok im druga ostane tek napola skuhana, vjerojatno radite jednu veliku grešku prilikom 'kužinavanja'.

Ako, poput mnogih, vrelu tavu, čim ste iz nje izvadili hranu, stavljate pod mlaz vode, ajme vašem posuđu. 

Staviti vruću tavu pod vodu, naliti preko toga sredstvo za pranje pa se junački baciti na ribanje možda vam zvuči kao super ideja koja će vas poštedjeti kasnijeg mukotrpnog čišćenja skorene hrane i masnoće, no ono što ćete, dugoročno, dobiti takvim postupanjem su - 'conkulaste' tave u kojima ulje ili hrana uvijek bježe na jednu stranu.

Razlog je zapravo lako razumljiv: kad se vrući metal naglo izloži promjeni temperature, dolazi do termičkog šoka uslijed čega se materijal iskrivi.

No to nije sve, jer može doći i do promjena u materijalu zbog kojih će se neki dijelovi tave različito zagrijavati, zbog čega, premda je dno još uvijek ravno, hrana može zagorjeti.

Navedeno vrijedi i za limove za pečenje i teće, stoga dobro pripazite kako s njima postupate.  

#POSUĐE#ODRŽAVANJE POSUĐA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 08:20