GastroSVI IH VOLIMO

Stvoreno za vikend: hit sezonsko voće pretvorite u neodoljive obroke, koji ne koštaju puno i nisu komplicirani: evo prijedloga za doručak, ručak i desert

Piše Javorka Luetić

Mandarine, klementine... koje su slađe, koje se brže gule, volite li jedne ili druge, svejedno je...

Mandarine su vrsta naranača koje imaju blagi okus, vrlo se lako gule i trenutno su svedostupne. Odličan su izvor vitamina C. Samo jedna šalica mandarina sadrži oko 30 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina koji je snažan antioksidans i neutralizira slobodne radikale.

Mandarine sadrže i karotenoide, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin, a bogate su i vitaminom A i folnom kiselinom. Od minerala, prisutni su kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Uza sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za održavanje vitkosti.

Štiti od mnogih vrsta raka, sprječava starenje kože, pomaže u zacjeljivanju rana, jača imunitet, štiti od degenerativnih bolesti, pomaže u sprječavanju artritisa, ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, pomaže u očuvanju vida.

Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti, a najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi.

Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima.

S mandarinama možemo raditi i odlične smoothieje, deserte, ali i slana jela, evo prijedloga...

 

Smoothie od mandarine i jabuke

Sastojci:

1 mandarina

½ jabuke

½ banane

prstohvat cimeta

100 ml vode

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i dobro izmiješajte.

Slasna salata od mandarine, kvinoje, oraha i sira

Ako želite iskoristiti sezonsko voće u što više ukusnih recepata, onda je pravo vrijeme da probate ovu bogatu salatu od slatke i sočne mandarine, kvinoje, povrća i orašastih plodova.

Sastojci:

4 mandarine (ili grejpa)

170 g kvinoje (suhe)

2 dl vode

1 dl maslinova ulja

300 g graha (skuhanog ili u konzervi)

3 - 4 lista zelene salate

120 g oraha

50 g svježeg bosiljka

50 g metvice

75 g feta sira

1 dl octa ili limunova soka

prstohvat soli

prstohvat papra

Priprema:

U posudi zagrijte vodu i maslinovo ulje pa dodajte kvinoju. Kad dođe do vrenja, smanjite vatru i kuhajte 20-ak minuta. Dobro promiješajte i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Dok se kvinoja kuha, ogulite i narežite mandarinu. Ako nemate mandarine, možete koristiti i grejp, ali pripazite jer će okus biti gorak. Jednu ocijedite i ostavite sok sa strane.

U ohlađenu kvinoju dodajte skuhani ili ocijeđeni grah, orahe, listove zelene salate, razmrvljeni feta sir, mandarinu i svježe bilje.

U staklenku ulijte ocat ili limunov sok, maslinovo ulje i sok od mandarine ili grejpa. Tresite dok se sastojci u staklenci ne sjedine.

Izmiješajte sve sastojke, posolite i poparite pa prelijte sadržajem iz staklenke.

Torta od mandarina i sira

Sastojci:

150 g brašna

½ praška za pecivo

50 g + 75 g šećera

1 vanilin-šećer

sol

150 g maslaca

2 jaja

maslaca/ulja i brašna za kalup

6 listića želatine

320 g mandarina

250 g svježeg sira

2 jušne žlice soka od limuna

250 g šlaga

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, 50 g šećera, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte komadiće maslaca.

Razdvojite jaja i bjelanjke stavite u hladnjak.

Žumanjke dodajte u mješavinu. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Namastite kalup promjera 26 cm. Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta stavite u kalup i ravnomjerno raspodijelite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 12-15 minuta. Ispečeno tijesto odložite.

Ohladite kalup te ga ponovno namastite te raspodijelite drugi dio tijesta i ispecite.
Mandarine operite i sa strane ostavite tri jušne žlice soka, a 16 komadića mandarina ostavite sa strane za ukrašavanje.

Pomiješajte svježi sir, 75 g šećera i sok od limuna.

Istucite bjelanjak s malo soli i žlicom hladne vode u čvrsti snijeg.

Istucite šlag.

Zagrijte sok od mandarina i želatinu. U smjesu dodajte 1-2 jušne žlice svježeg sira pa dodajte u ostatak smjese.

Rashlađene bjelanjke i šlag dodajte smjesi.

U kalup dodajte smjesu. Prekrijte s drugim dijelom tijesta. Ukrasite šećerom u prahu i sa 16 komadića mandarina.

Ostavite u hladnjaku minimalno četiri sata prije serviranja.

 

#MANDARINE#TORTA OD SIRA I MANDARINA#SALATA OD MANDARINA