StoryEditor
Gastroin forno

Spremite ribu na Pažaninov način: popularni chef otkrio je recept svom kolegi Jankoviću, evo kako zgodni Splićanin priprema specijalitet za prste polizat

Piše PSD
24. kolovoza 2019. - 11:20
pazanin_kukci5-260619

Jede li vam se danas riba, uzmiteu obzir recept chefa Ivana Pažanina koji je objavljen u “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige. Kako prenosi Dobra hrana, rođeni Splićanin, Ivan Pažanin, široj je javnosti postao poznat kao član žirija u gastroshowu “3, 2, 1 - kuhaj!”.

Ljubav pema kuhanju osjetio je još u djetinjstvu, kad je vrlo često gledao nonu i majku kako kuhaju. Nakon završene ugostiteljske škole, sa 18 godina otisnuo se na more i radio u kuhinji velikog ledolomca, potom je uslijedio posao na jahti u Monte Carlu, a onda je s mora kročio na otok Hvar i radio u restoranu Passarola gdje je kuhao za mnoge poznate ličnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Pazanin (@pazanin.ivan) on

Potom je uslijedio rad u restoranu Don Dino u Trogiru. U jelima chefa Pažanina možete uživati i u restoranu Štorija by Biberon koji je nedavno sa sommelierom Rokom Bekavcem otvorio na samoj splitskoj Rivi. Mediteranska kuhinja mu predstavlja pravo nadahnuće, a svoj prepoznatljiv stil kuhanja razvio je spajajući gastronomiju Italije, Grčke, Turske i zapadne Afrike Naravno, Pažanin najviše voli pripremati ribu i plodove mora, ali rado će se uhvatiti ukoštac i s raznim mesnim jelima.

 

Riba in forno

2 kg oborite ribe 
300 g krumpira 
200 g mrkve 
200 g luka 
4 češnja češnjaka 
12 maslina 
8 mini rajčica 
1 paprika 
150 g tikvica 
1 dl bijelog vina 
2 dl ribljeg temeljca 
100 g crnih maslina 
sol 
papar 
maslinovo ulje 
temeljac 
1 kg bijele ribe 
500 g luka 
4 češnja češnjaka 
1 dl maslinova ulja 
300 g korijena celera 
100 g mrkve 
voda

Krumpir i ostalo povrće narežite i prilagodite veličini ribe. Začinite po želji. Povrće dobro nauljite maslinovim uljem i posložite u lim za pečenje. Očišćenu ribu začinite i stavite u lim s povrćem. Prelijte temeljcem. Poklopite folijom ili limom i pecite 40 minuta na 170 stupnjeva. Vino i rajčice dodajte pri kraju pečenja. Nakon 40 min maknite foliju, pojačajte temperaturu i zapecite još oko 15 minuta. Za temeljac ribu i povrće stavite u lonac hladne vode i kada zakuha kuhajte 30 min obirući pjenu s površine.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 11:12