StoryEditor
Gastrogastro preporuka

Splitska 'Preženca' - gurmanski hram u kojem se jede kao u Buckinghamskoj palači

Piše PSD.
27. svibnja 2014. - 16:04
/ Volim sve vezano uz ovaj restoran: barokni interijer, odličnu vinsku kartu, ukusnu hranu, ugodno i profesionalno osoblje, kao i jako fini beštek zbog kojeg vam se čini da jedete u Buckinghamskoj palači - internetski je komentar jednog gastronomskog kritičara o nedavno otvorenom splitskom restoranu "Preženca" u Spinutu koji po svemu zaista ostavlja dobar dojam, baš kao prava preženca, osoba ugodne vanjštine.

Otvoren pokraj kavane Procaffe, restoran se odmah istaknuo svojom ponudom slijedeći u startu svoj forte - gurmanski hram.

U režiji head chefa Marinka Marića, iskusnog kuhara s internacionalnim iskustvom, u ponudi se nalaze različita jela, od mesnih, ribljih do vegetarijanskih, ali i dječjih, kao i odličan salad bar, te bar s hladnim predjelima.Kuhinja Prežence je otvorenog tipa, pa kao gost možete sami vidjeti kako se jela pripremaju. Za pohvalu je i domaći kruh.

Restoran je uređen u baroknom stilu, s namještajem talijanskog proizvođača koji oprema dvorce. Posuđe s pozlatom potpisuje naša tvrtka Kordun, a za ideju cjelokupnog interijera zaslužna je kreativna direktorica Procaffea.

Nemojte da vas preplaši skupocjeni izgled Prežence jer tu su cijene ipak prihvatljive za svaki džep!  Tu je i kameni kamin, kao i barokne fotelje u koje se možete opustiti uz digestiv.

Restoran sadrži široki asortiman bezalkoholnih i alkoholnih pića, spektar vrhunskih i čuvenih vina, pjenušaca i šampanjaca i naravno neizostavnih koktela.Kao posebnost i kavane i restorana svakako moramo spomenuti veliki izbor domaćih kolača (više od 40 vrsta!) za koje su zaslužne vrsne slastičarke sestra glavnog kuhara (!) Ljiljana Raić, Lada Siriščević i Tatjana Krističević koje su nam otkrile kako isključivo koriste sezonsko voće za slastice.

Svakako probajte voćne krempite, ali i čokoladne torte. Za one koji se čuvaju šećera, tu su i zdrave torte s pahuljicama, slastice za dijabetičare i slično.

Cijeli prostor kavane i restorana nalazi se uz obalu mora u blizini ulaza u splitsku lučicu, u sklopu kompleksa veslačkog kluba Gusar. S terase oplemenjene zelenilom pruža se prekrasan pogled na kaštelanski zaljev i planinu Kozjak, pa je doživljaj ugode potpun.

Merien ILIĆ
#PREŽENCA#RESTORAN#RESTORANI

Izdvojeno

06. srpanj 2020 12:03