StoryEditor
Gastroprodužite rok trajanja

Skuhali ste punu teću fažola pa pola morali baciti? Ovakva vam se greška više neće događati, evo koliko dugo grahorice možemo čuvati u hladnjaku

Piše T.S.M.
8. studenog 2019. - 12:31
shutterstock_484364551

Plan je zvučao dobro: skuhati malo veću količinu graha pa ga svakog dana, uz vrlo malo truda, jesti na drugi način. A na kraju je pola teće završilo u smeću jer nije bilo jasno je li ostatak još siguran za jelo...

Je li se i vama dogodio sličan scenarij s fažolom? U tom slučaju dobro će vam doći odgovor na pitanje koliko se dugo kuhane grahorice mogu čuvati u hladnjaku.

Upućeni tvrde tri do pet dana, što je zapravo poprilično neprecizno, no postoje trikovi koji će osigurati da je rok bliži broju pet. Najprije, treba pripaziti da se grahorice pospreme u hladnjak čim su se dovoljno ohladile, preporučljivo u roku od najviše dva sata.

Skuhane grahorice savršena su podloga za razmnožavanje bakterija, osobito na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva, stoga, ako ih mislimo čuvati, temperaturu brzo treba spustiti.

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je da se pohrane u vodi u kojoj su se kuhale. Posuda u kojoj se čuvaju treba imati dobar poklopac, a pametnije ih je pohraniti u kvalitetnoj plastičnoj kutiji nego u teći u kojoj su se kuhale.

Također je uputno podijeliti skuhano na manje porcije.

Sol može produžiti vijek trajanja pa skuhani grah, grašak, soju, bob ili slanutak svakako posolite.

Ako shvatite da ste skuhali preveliku količinu, višak možete zamrznuti. Skuhane grahorice dobro se 'drže' u zamrzivaču, čak i do šest mjeseci. Nakon što ih odmrznete, potrošite ih u roku od dva dana.

Vjerojatno ne treba ni napominjati, ali evo ipak za svaki slučaj: ako se na skuhanom fažolu stvorila sluz, ako se promijenio miris ili primjećujete plijesan, bez da ga uopće kušate slobodno ga bacite.

#KUHANI GRAH#KUHANI FAŽOL

Izdvojeno

21. lipanj 2020 17:13