StoryEditor
Gastroslatko, a zdravo

Senzacionalni cheesecake u kojem možete uživati bez imalo grižnje savjesti

Piše PSD.
10. travnja 2015. - 21:34
Autorica 'Prve hrvatske LCHF kuharice', šibenska nutricionistkinja Anita Šupe, otkrila nam je recept za zdravi cheesecake čijim se slatkim oksuima možete prepustiti bez imalo grižnje savjesti.

Recept je nešto složeniji od onog za klasični cheesecake, ali isplatit će vam se svaka minuta uloženog vremena.

Recept je objavljen u 'Prvoj hrvatskoj LCHF kuharici'.

Cheesecake - smrznuta torta

Podloga

sastojci:

- 1 jaje
- 3-4 bjelanjka (ovisno o veličini jaja)
- 100 g fino mljevenih badema
- 1 žlica psyllium praška
- malo soli
- stevija (na vrh noža)
- ½ žličice vanilije

priprema:

Istucite snijeg od bjelanjaka. Umutite jaje, dodajte sol, steviju i vaniliju. Pomalo dodavajte mljevene bademe i snijeg od bjelanjka. Smjesu izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta na 180°C. Kad čačkalica kod probe ostane suha, torta je pečena. Ostavite je da se ohladi.

Krema

sastojci:

- 3-4 jaja (ovisno o veličini)
- 250 g mascarpone sira
- 3 dl slatkog vrhnja
- sok i korica 1 limuna
- 1 žličica vanilije
- na vrh noža stevije u prahu


priprema:

Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjka. Umutite 3 žumanjka sa stevijom i vanilijom. U jaja dodajte sir i izmiksajte. U posebnoj zdjelici istucite slatko vrhnje, te ga dodajte u smjesu sa jajima i izmiksajte najlaganijom brzinom miksera. Izribajte koricu (opranog!) limuna, iscijedite mu sok i dodajte ga u smjesu.

Na kraju žlicom pažljivo umiješajte bjelanjke. Izlijte na ohlađenu podlogu i stavite u zamrzivač na najmanje 5 sati. Izvadite iz zamrzivača 15-30 minuta prije posluživanja. Servirajte uz jagode ili neko drugo bobičasto voće i umak od čokolade.

Umak od čokolade

U maloj posudi rastopite 25 g maslaca, dodajte 0,75 dl slatkog vrhnja, malo stevije, 1 veliku žlicu kakaa i ½ žličice vanilije. Kuhajte na pari 5-10 minuta dok se ne zgusne. Poslužite vruću čokoladu uz ledeni kolač!



Izdvojeno