StoryEditor
Gastropasta e ceci

Samo da je toplo i na žlicu: Talijani imaju savršen recept za manistru s mnogima najdražom mahunarkom, ukusno jelo za čas je gotovo, a priprema ne može biti jednostavnija

Piše T.S.M.
25. listopada 2019. - 14:27
shutterstock_1448079890

Kad uletite u kuću gladni i samo vam je na pameti pojesti nešto toplo, 'na žlicu', sjetite se recepta za pasta e ceci, odnosno tjesteninu sa slanutkom.

Priprema ovog talijanskog specijaliteta koji zapravo više podsjeća na gustu juhu nego na manistru ne može biti jednostavnija: šporkat ćete samo jednu teću, a sve što vam treba su slanutak, sitna tjestanina, malo korjenastog povrća i pome. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook's Illustrated (@cooksillustrated) on

Pasta e ceci se, kažu upućeni, sprema već preko dvije tisuće godina, a Talijani ga vole gotovo jednako kao pasta e fagioli, jelo koje smo odavno usvojili i zavoljeli pod nazivom pašta-fažol.

Recepti se pomalo razlikuju od regije do regije pa u Toskani ne stavljaju pome, oko Napulja stavljaju vole da im je pasta e ceci više 'ugusto', Rimljani stavljaju i slane inćune...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Silvia Sciattella (@cuciniamo_con_chicca) on

Neki ovo jelo vole 'jušnije' pa koriste više tekućine, drugi vole gušće pa ubace koji krumpirić, a ima ih kojima je najdraže kad je šug gust i kremast pa dodaju zapršku ili propasiraju dio slanutka. Kako god ga pripremili, dobit ćete ukusan i hranjiv obrok, a nećete pogriješiti ni skuhate li veću količinu pa pola ostavite za sutradan. 

Evo recepta.

Pasta e ceci (tjestenina sa slanutkom)

jedna veća konzerva slanutka ili oko 200 g suhog 
jedna manja konzerva poma pelata, u nedostatku može i passata ili konšerve
šalica sitne tjestenine (obično se koriste ditalini, anellini i oreccchiette)
1 kapula
1 mrkva
pola vezice selena
2-3 režnja češnjaka
ružmarin i lovor
malo maslinova ulja
sol, papar
 

Zažutite usitnjenu kapulu, mrkvu i selen, nakon 3-4 minute ubacite nasjeckani češnjak, promiješajte i pustite da zamiriše pa podlijte povrtnim temeljcem ili toplom vodom. Neka se lagano kuha desetak minuta, a zatim ubacite skuhani ili konzervirani slanutak i pome. Nakon još desetak minuta ubacite tjesteninu, dodajte lovor i ružmarin. Kad je tjestenina skuhana (trebat će joj malo duže nego kad se kuha u vodi), dotjerajte okus. Želite li gušće jelo, odvojite par žlica pa ih propasirajte ili izblendajte pa vratite u teću. Podijelite u tanjure i u svaki kapnite još malo maslinovog ulja.

Buon Appetito.



 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 11:31