Iako je Badnjak u Dalmaciji teško zamisliti bez bakalara, ova je popularna posna namirnica, čija cijena sada uglavnom prelazi 200 kuna po kilogramu, mnogima postala luksuz koji će teško priuštiti. One kojima će ova delicija ipak zamirisati na blagdanskom stolu, uglavnom muči pitanje kako prepoznati je li sušena riba po trgovinama uistinu pravi bakalar ili manje kvalitetan rođak.
- Bakalarke, ribe koje nisu kvalitetne poput pravog bakalara, a prodaju se po istoj cijeni, nekad su u puno većoj mjeri preplavljivale domaće tržište. No, situacija je danas bitno drugačija i panike nema - poručuje splitski znanstvenik dr. sc. Alen Soldo, profesor ribarstva s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.
- Bakalarke, ribe koje nisu kvalitetne poput pravog bakalara, a prodaju se po istoj cijeni, nekad su u puno većoj mjeri preplavljivale domaće tržište. No, situacija je danas bitno drugačija i panike nema - poručuje splitski znanstvenik dr. sc. Alen Soldo, profesor ribarstva s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.
Porcija iz restor... |