StoryEditor
Gastrozeleni ponedjeljak

Raw food recepti za hladne dane: bundeva je apsolutna kraljica jeseni

Piše PSD.
28. rujna 2015. - 16:41
Ljeto i bezbrižne dane, u kojima je ponekad bilo dovoljno pripremiti tek salatu od sirovog povrća za osvježavajući i lagan obrok kakav i najbolje paše uz visoke temperature, ostavili smo iza sebe. Ili, možda, ipak, ne mora biti posve tako?

Ne mora, barem ako pitate Mihaelu Devescovi, autoricu popularne kuharice “Sirova hrana” i urednicu istoimenog portala, jer i jesen nosi mnoštvo zanimljivih mogućnosti za one koji žele eksperimentirati s raw foodom, trenutno jednim od najpopularnijih gastronomskih pravaca.

- Dolaskom jesenskih dana nastojimo se prilagoditi hladnijim uvjetima odabirom namirnica koje će svojim djelovanjem našem organizmu dati dovoljno topline i energije. Pored toga, najveći dio jesenskih namirnica bogat je antioksidansima koji svojom prisutnošću u organizmu neutraliziraju slobodne radikale.

Primjerice, sada je vrijeme za orašaste plodove, mnoštvo različitog zelenog lisnatog povrća, za brokulu, mrkvu, špinat, batat, ali i voće poput grožđa, mandarina, limuna, dunje, kruške, šipka... - nabraja Mihaela te dodaje: 'Ipak, samo je jedna kraljica jeseni, a to je bundeva!'



Stoga nam je Mihaela u današnjem “Zelenom ponedjeljku” donijela dva recepta s bundevom. Za oba, dakako, ne morate ni paliti štednjak jer bundeva je odlična namirnica u raw food kuhinji. Pored toga, bundeva je bogata vlaknima pa će uz nju osjećaj sitosti potrajati dulje, što je i više nego poželjan osjećaj, posebice ako želite skinuti koji kilogram viška.

Samo jedna šalica nasjeckane bundeve organizmu će osigurati skoro pa dvostruku dnevnu potrebu za vitaminom A, koji je važan za očuvanje zdravlja očiju, a bundevino ulje zbog fitoestrogena kojim obiluje djelovat će u prevenciji visokog krvog tlaka.

Sjemenke bundeve bogate su triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja osim u izgradnji proteina služi i kao prekursor serotonina. Tako redovita konzumacija ovih sjemenki može poboljšati spavanje te raspoloženje u sumornim jesenskim danima. A ako vam ni to ne pomogne, onda si život zasladite ukusnim Mihaelinim kuglicama od lješnjaka i rogača.

- Inače sam velika ljubiteljica slatkog, a ako bih morala odabrati najdraži jesenski slatkiš, onda bi to bile ove kuglice - kaže ona. Vama ne preostaje drugo nego da ih isprobate. Dobar tek!

Siniša Jović, foto: Nikola Matić


Juha od bundeve

Sastojci:

1 šalica bundeve
1 šalica mrkve
bademovo ili lješnjakovo mlijeko
cimet
muškatni oraščić
morska sol

Postupak:

Sve sastojke miksajte do glatke guste juhe. Po potrebi dodajte mlijeka. Poslužite uz sjemenke bundeve, a na vrh pospite karamelizirani dehidrirani luk.

Kako dobiti njega? Evo što vam treba:

1 slatki ljubičasti luk, tanko narezani
2 žlice tamari sosa
1 žlica agave ili drugog tekućeg zaslađivača
2 žlice maslinovog ulja

Postupak: Pomiješajte tamari, agavu i maslinovo ulje. Prelijte smjesom narezani luk u staklenoj posudi s poklopcem. Luk marinirati 2 do 3 sata, povremeno miješajući marinadu nekoliko puta tijekom mariniranja. Dehidrirajte luk 6 do 8 sati na 41 stupanj.
Ravioli od bundeve

Sastojci:

1 bundeva
maslinovo ulje
Za umak:
½ do 1 šalice svježih vrganja ili shiitake gljiva
1 šalica indijskih oraščića
½ šalice vode
1 češanj češnjaka
sol
1 žličica luka
muškatni oraščić

Postupak:

Pomoću ‘mandoline’ tanko narežite bundevu. Tanko narezanu bundevu stavite u toplu vodu da omekša na 30 minuta, nakon toga ploške bundeve malo nauljite maslinovim uljem.

Umak:

Sve sastojke osim vrganja miksajte u blenderu do kreme. Vrganje narežite na tanke ploške te dodajte u umak. Kod posluživanja umak stavite između dvije ploške bundeve te sve pospite sitno nasjeckanim svježim peršinom ili vlascem.
Kuglice od lješnjaka i rogača

Sastojci:

1/2 šalice mljevenog lješnjaka
1/2 šalice kokosovog brašna
1/4 šalice brusnice
1/2 šalice grožđica ili datulja
1/4 šalice mljevenog rogača
sok od naranče po ukusu

Postupak:

U blenderu izmiksajte brusnice i suhe grožđice, dodajte narančin sok i pomiješajte sve sa lješnjacima, kokosovim brašnom i rogačem. Formirajte kuglice, uvaljajte svaku u rogač, ili po želji u nešto drugo, i ostavite da se ohlade u hladnjaku oko 2 sata.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 15:24