StoryEditor
GastroMATERINA SPIZA

Prsti se lipe od slatkoće: jedna je Šibenčanka s nama podijelila najbolji recept za brudet s purom, nije skupo, a svi su gušti u njemu

Piše Milena Budimir
20. siječnja 2019. - 13:15

– Detalje možda i ne pamtim najbolje, možda se ne sjećam baš svega, ali pamtim večeri kad su otac i dida umorni dolazili s mora u kuću – to neću nikada zaboraviti – počinje svoju priču Šibenčanka Branka Kulaš.

– U drvenoj kašeti riba je uvik bila živa, a mater bi uzela nož i ribu i otišla na rivu očistiti je. Ja bi, ka i sva dica, trčala za materom i igrala se po rivi dok mater ne bi očistila ribu, a onda bi išli doma zajedno spremat spizu – govori nam.

Najdraže na svitu bi joj bilo kad bi mater spremala brudet i puru, i tada, kaže, ne bi mogla dočekat da pjat stave pred nju.

– Sve bi pojila sa pijata – smije se.

– Pamtim taj kiselo-slatkasti okus, kojeg kao da osjetim u ustima svaki put kad se toga sjetim i tih ljepljivih prstiju dok smo jeli ribu.

Sva ta materina jela ja i danas kuham po receptima koji su zapisani u moj stari spomenar – veli Branka.

Odvojila je svoju najdražu ricetu za vas, probajte je spremit, ne sumnjamo da je izvrsna.

BRUDET S PUROM

Sastojci:

- miješana riba, mogu biti i one male ribice (srdela, gaun, bugva…)

- maslinovo ulje

- ljutika

- pomidore svježe ili sušene

- crno vino

- kvasina

- petrusimen

- sol i papar

Priprema:

Svi se sastojci hladni stave u lonac, i to količina po ukusu, pa se ulije još vode taman da se riba pokrije. Lonac stavimo na jaču vatru dok ne zavre, a zatim se smanji i kuha se na lagano, ne smije se poklopiti ni miješati, samo se lagano protrese… Ovisno o veličini ribe, kuha se oko 20 minuta.

Sastojci za puru:

- palenta
- sol
- maslinovo ulje
- voda

Priprema:

Palenta se uspe u kipuću blago posoljenu vodu, a kad provre, miješajući se kuha još 10-ak minuta, Zatim se doda maslinovo ulje. 

#MATERINA SPIZA#BRUDET S PUROM

Izdvojeno

06. srpanj 2020 09:15