StoryEditor
Gastro'IZ MRTVIH TE DIŽE!'

'Probala sam ga i preživjela! A onda pomalo počela uživati...': naša je novinarka poslušala savjet i usudila se kušati nusproizvod, kojemu se pripisuju nebrojena ljekovita svojstva

Piše Magdalena Družijanić
15. studenog 2019. - 14:09
shutterstock_1047764020

Znate li što je rasol? Jeste li ga ikada probali? Ja sam ga testirala i - preživjela. A onda i počela pomalo uživati...

Prije nego navedem kako je uopće došlo do toga da pristanem popiti "vodu od kiselog kupusa", reći ćemo nešto o njoj, dakle o rasolu, kako se nusprodukt kiseljenja zapravo zove.

Kupus je, dakle, među brojnim povrćem koje se kiseli za zimu vjerojatno najpoznatiji. Za razliku od većine ukiseljene zimnice, kiseli kupus ne nastaje dodavanjem octa, nego natapanjem glavica kupusa u mješavini vode i veće količine soli.

U procesu kiseljenja glavice kupusa puštaju vlastiti sok koji, u kontaktu sa solju i vodom, stvara novi spoj, tzv. rasol, sok od kiselog kupusa prebogat vitaminima B, B12, C, E i K, kao i brojnim mineralima.

U rasolu i kiselom kupusu nalazi se i vitamin K2, vrlo važan za zdravlje kostiju jer aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcija, neophodnog minerala koji hrani kosti, što je samo dodatni razlog zašto biste ga trebali isprobati.

 - Odličan je za imunitet, prepun je vitamina i minerala koje skriva u svojim listovima. Poboljšava crijevnu floru zbog dobrih bakterija, ima jako visok udio vitamina C i mikronutrijenata - navode prehrambeni tehnolozi s kojima smo se našli u priči o rasolu, nakon što smo ga kušali.

Dobar je protiv arteroskleroze i visokog tlaka, za liječenje astme, reume i upale zglobova, čira na želucu, a uz to čisti kožu.

 Razlog više da ga testirate. 

Budući je potpisnicu ovih redaka prije par dana tek pustila visoka temperatura - kao potvrda da mi imunitet i "nije baš neki" - kušala sam ga nakon upornog uvjeravanja da bi mi baš "dobro došlo".


Na prvu mi je okus bio čudan i jak (što bi se reklo "i mrtve bi digao!"), ali nepce se zapravo brzo navikne.Onima osjetljivijeg želuca savjetuje se konzumacija za vrijeme ili nakon obroka.

Rasol su, svjedoče nam starije sugovornice, još njihove majke i bake redovito pile za čišćenje organizma i jačanje imuniteta, pričaju nam i kako se dodavao i u jela, u juhe i variva. 

Evo i savjeta kako ga napraviti.

Oprane i očišćene glavice kupusa, s kojih je uklonjen korijen, pune se solju, stavljaju u bačvu te pažljivo sabijaju.

Popunjena bačva prekriva se krpom i utegom koji "na lagano" pritišće njezin sadržaj.

Nakon tjedan dana čuvanja na sobnoj temperaturi, uz dolijevanje slane vode po potrebi, bačva s kupusom prebacuje se na hladno i pušta da stoji koji mjesec, kako bi se odvio željeni proces fermentacije.

Ukoliko nemate uvjeta da sami ukiselite kupus i dobijete dragocjeni rasol, kupiti ga možete na svakoj gradskoj tržnici, dakako. Ukoliko poznajete prodavačice koje ga rade, sigurni ste i što kupujete. 

Rasol ne tražite u kiselom kupusu koji se prodaje u samoposlugama i trgovačkim centrima.

Kad doma donesete na domaći način ukiseljeni kupus, stavite ispod njega veću posudu i pritišćite ga jače rukama, na pola kila rezanog kupusa dobit ćete 1-1,5 dcl soka od kupusa. Sasvim dovoljno za tri dana.

Kupus, kao i rasol, najbolje je konzumirati sirovog, na taj način iskoristit će se sve njegove hranjive tvari. Kažu i da je dobar za mamurluk, to još nismo testirali.

Bliže se blagdani, nije da zagovaramo pretjerivanje u alkoholu, ali nije loše "imati na pameti" ako zatreba...

#KISELI KUPUS#RASOL

Izdvojeno

25. lipanj 2020 22:45