StoryEditorOCM
Hranaizvorna poslastica

Prijedlog za ručak: janjeći rižot po starinskom dalmatinskom receptu

Piše PSD.
22. svibnja 2014. - 10:34
U svojoj /kolumni "Male priče o jelu", pokojni Veljko Barbieri s čitateljima je podijelio recept za koji venecijanski gastronomi tvrde da je izvorni dalmatinski. S obzirom da je u današnje vrijeme stvarno teško reći koje je od jela koje u Dalmaciji rado spremamo uistinu naše, donosimo vam ovaj recept da vam se nađe kad se uželite dobre, domaće hrane ili kad vas neki prijatelj iz daleka kraja zamoli da mu napravite nešto dalmatinsko. Evo recepta, ali najprije slijedi poučna Barbierijeva priča:

Kada je 1475. veliki vojvoda od Milana darovao najoblapornijem vladaru talijanske renesanse, velikom vojvodi od Ferrare, 12 vreća riže za sijanje, riža i rižoti proširili su se na posjed oligarhijske Venecije i kroz kultnu mletačku rižu s graškom, glasovite risi e bisi, koje od tada svak...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:04