StoryEditor
Gastro(do) kad je sigurno?

Plaćate ga 'po zlato', a ne znate kako se čuva: mnogi sa sirom rade veliku grešku, evo kako će vam trajati duže i kako ga spasiti kad je već pomalo sumnjiv

Piše T.S.M.
9. listopada 2019. - 13:59
shutterstock_427030396-1

Sir je prava poslastica, ali samo ako je u dobrom stanju. Ako se isuši, uhvati plijesan ili poprimi okus druge hrane više nije onako privlačan kao kad ste ga tek kupili, zar ne? Čini li vam se da vam se to i prečesto događa, možda namirnicu koju nerijetko plaćate 'po zlato' ne čuvate kako treba.

Većina nas, ne znajući ili ne vodeći dovoljno računa o tome, sir ostavlja u omotu u kojem je stigao iz trgovine, a to je velika greška ako je omot plastičan.

Sir se pod plastičnim omotom u kojem je došao od proizvođača ili pod prozirnom folijom kojom ga prekrivaju u trgovinama loše drži. Plastika ne propušta vlagu koju sir stajanjem otpušta pa se oko njega stvara idealno leglo za bakterije i plijesni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daria (@_usual_life) on

Sir bi trebalo čuvati u voštanom papiru kakav se obično koristi prilikom pečenja, jer u njemu može 'disati', pa se savjetuje po dolasku iz trgovine prepakirati ga na spomenuti način.

Pohraniti ga treba u ladicu hladnjaka kako ne bi pokupio mirise druge hrane, a ako je u pitanju sir jake arome, zamotanog u voštani papir pospremite ga još u kutiju s poklopcem.

Ako na tvrdom siru primijetite plijesan, uklonite ju nožem i bacite, a ostatak sira slobodno možete i dalje koristiti. Što se tiče roka upotrebe, kod tvrdog sira je to vrlo širok pojam i kreće se od mjesec dana do deset mjeseci, ovisno o vrsti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gligora Cheese & Deli (@gligoracheese.deli) on

Ako vam se učin i da se okus malo promijenio i više vam se baš ne sviđa, ali nema notu užeglosti ili kiselosti i inače djeluje zdravstveno ispravno, možete ga koristiti u nadjevu za slane pite od svježeg sira kao dodatak koji će okus učiniti pikantnijim ili ga posuti po pizzi i sličnim jelima.

Rok upotrebe mekog sira je kraći i varira, od vrste do vrste, između tjedan dana i mjesec dana. Ako se na mekom siru pojavila plijesan, najbolje ga je baciti, no ako je tek u začetku možete ju pokušatio odrezati i provjeriti je li okus nepromijenjen. Sumnjate li ipak, preostali sir bolje je potrošiti u nekom jelu koje će proći termičku obradu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Les Fromages de Manon (@lesfromagesdemanon) on

'Vuče' li vam se po hladnjaku nekoliko komadića raznih vrsta mekog sira, možete ih naribati i mpomiješati s krem sirom u ukusan namaz ili dip.

Sirevi poput svežeg sira i ricotte imaju još kraći vijek trajanja, neotvoreno pakiranje možete čuvati desetak dana, otvoreno tjedan. Ako vam se čini da je pri kraju tog roka i više vam nije privlačno jesti ga 'onako', ubacite ga u lazanje, palačinke, slane i slatke pite, a želite li finiju teksturu najprije ga usitnite u blenderu.

#SIR#ČUVANJE HRANE

Izdvojeno

01. srpanj 2020 12:36