StoryEditor
Gastrosve je objašnjeno

Peče vas jezik nakon što jedete ananas? Niste alergični niti umišljate, događa se i drugima, a evo i zašto

Piše T.S.M.
19. studenog 2019. - 10:11
shutterstock_1068040016

Događa li vam se da vas peče jezik nakon što ste jeli ananas? Ako jedete isključivo konzervirani, odgovor je vjerojatno 'ne', ali ako volite uživati u svježemu, moguće je da vam se ovo dogodilo ili će se tek dogoditi. Zbunjujući osjećaj mnogi pogrešno pripisuju alergijama, dok se drugi, kad im nitko iz okoline ne vjeruje koja ih nezgoda zna snaći nakon grickanja ananasa, znaju zapitati jesu li sve umislili...

Ni je dno ni drugo nije istina, a evo što jest. Ananas sadrži enzim bromelin, poznat po tome što rastvara proteine. Iz istog razloga ananas se koristi prilikom mariniranja mesa, kako bi meso postalo mekano. Problem je opisao Harold McGee u knjizi 'On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen' i primijetio kako to svojstvo ove tropske voćke, premda korisno kod kuhanja mesa, može izazvati probleme pri spremanju drugih namirnica.

Autorica Maria Gloria Lobo u svojooj knjizi Handbook of Pineapple Technology: Production, Postharvest Science, Processing and Nutrition, navodi da su prilikom industrijske prerade anasa zabilježene ozbiljne ozljede nastale usljed djelovanja bromelina te spominje jake osipe pa čak i gubitak papilarnih linija na prstima.

Unatoč tome, ne bojte se da će vam ananas ozlijediti jezik ili jednjak. Kako objašnjavaju znanstvenici iz Medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu, bromelina u ananasu nema toliko da bi naškodili prosječnoj osobi koja ga konzumira u uobičajenim količinama, no ako ste baš osjetljivi na ovaj problem, savjetuju, nemojte jesti dijelove voćke smještene uz peteljku i sredinu, jer u njima je koncentracija tog enzima najveća.

#ANANAS#BROMELIN

Izdvojeno

04. srpanj 2020 03:46