StoryEditor
GastroSVJETSKO, A NAŠE

Paškom siru trofej World Cheese Awards u Birminghamu

Piše PSD.
8. prosinca 2015. - 10:12
Opet sjajne vijesti stižu iz Kolana na Pagu - Sirana Gligora je po četvrti put dobitnica je trofeja na najprestižnijem sirarskom natjecanju u svijetu - World Cheese Awards, održanom u engleskom Birminghamu.

Ondje se natjecalo ukupno 2.727 raznih sireva iz 25 zemalja s raznih kontinenata. Sireve je ocjenjivao stručni tim sastavljen od čak 250 sudaca iz 22 razne zemlje. Dodijeljeno je više nagrada u više kategorija, a nakon biranja najboljih 62 dobitnika Super Gold medalje, najboljih 16 sireva cijelog natjecanja odabrao je "Super Jury" panel sastavljen od najboljih sudaca natjecanja.

On je ovaj put, između najboljih 16 sireva cijelog natjecanja, odabrao i Gligorin Paški sir iz komine maraske, te mu dodijelio trofej "Best Central and Eastern European cheese", dok je za šampiona natjecanja ove godine odabran Švicarski sir Le Gruyere.

Kako naglašavaju u Kolanu, to je već četvrti sir iz Sirane Gligora koji je na ovom natjecanju dobio ovako visoko priznanje, dok je lani Gligorinom Dinarskom, mješanom kravljem i kozjem siru "za dlaku" pobjegao šampionat, te je na kraju završio na izvanrednom drugom mjestu ukupnog natjecanja.

Spoj inovacija i starih metoda

Iz Sirane Gligora posebno su ponosni što je ovaj put upravo Paški sir postao trofejist, i to afinažom u komini lokalne višnje maraske iz zadarskog zaleđa.

"Ni ovaj uspjeh nije slučajan, jer to je već treći put da naš afinirani Paški sir dobiva visoku međunarodnu nagradu. Godine 2014. Paški je sir iz komine masline dobio 1. mjesto u SAD-u u kategoriji ovčjih sireva, a Paški sir iz mošta prvo mjesto u kategoriji afiniranih sireva u Engleskoj u Nantwichu.Ove smo godine isto tako dobili za naša dva kozja afinirana sira u Milanu u Italiji najveću nagradu natjecanja - "Targa di eccellenza". Ovakve uspjehe možemo zahvaliti našoj predanosti kvaliteti i iskustvu naših sirara" – ističe s razlogom ponosan izvršni direktor Šime Gligora.

Afinaža se, objašnjava, temelji na starinskim postupcima uranjanja sira u vinski drop ili mošt koji su se primjenjivali kako bi siru vratili izgubljenu vlagu te mu se produžilo zrenje i poboljšala struktura i aroma.

U Sirani Gligora su vratili gotovo izgubljene metode te dokazali da se kombinacijom starih metoda i inovacije poput primjene lokalne komine masline ili maraske mogu postignuti vrhunski rezultati. Potvrđeni i na najznačajnijim svjetskim natjecanjima.


M. KALAJŽIĆ, FOTO: EPH

Izdvojeno

13. srpanj 2020 23:40